Pressmeddelande
Från SÄS
2013-05-23 10:15


Den hälsofrämjande vårdmiljön på SÄS intresserade 35 besökare från Taiwan


I samband med deltagande i den internationella HPH-konferensen, (Health Promoting Hospitals and Health services), den 22-24 maj i Göteborg, har 35 personer från olika sjukhus i Taiwan besökt SÄS Borås och SÄS Skene. Det var olika yrkesgrupper som var representerade i gruppen men övervägande sjuksköterskor.

Studiebesök från Taiwan

Studiebesöket från Taiwan som besökte SÄS i samband med HPH-konferensen och några medarbetare från SÄS. Foto Pernilla Lundgren, Fotomedia. Högupplöst bild på studiebesöket

Fokus för besöket var att titta på vilken betydelse design, färger, natur och konst har för patienters hälsa och ta del av de erfarenheter SÄS har av den hälsofrämjande vårdmiljön. SÄS har i flera sammanhang blivit känt för sitt moderna tehus och vårdideologin har spridit sig via det hälsofrämjande nätverket, ända till Taiwan.

Flertalet besökare tyckte att vårdmiljön och lokalerna var väldigt vackra. Något som besökarna fascinerades av var bland annat att vården är utsmyckat med så mycket konst. I Taiwan finns konst inte alls i samma utsträckning. Många uppskattade också personalrummet på E61 där det finns plats för vila och återhämtning. Några detaljer som besökarna också uppmärksammade var transportcyklar i kulverten och mobila läkemedelsskåp på avdelningen.Dr Hank Hsu som är vice vd på Landseeds sjukhus i Taiwan, som även var talesman för gruppen, berömde SÄS för att haft patienten i fokus när man byggt lokaler och planerat vården.

Dr Hsu

Dr Hsu och några deltagare från studiebesöket vid utställningen i entrén i Borås. Foto Pernilla Lundgren, Fotomedia.

-Ni har lyckats skapa en vacker, lugn och hemlik miljö för de patienter som vårdas här, menar Dr Hsu. Vi vill också ta vara på patientens egen kraft och lust att bli frisk, inte endast ge läkemedel. Och därför önskar vi lära av SÄS och utveckla vårt tänkande kring det.

Harrieth Larson som är lokalplanerare har varit djupt involverad i den design som nu präglar både SÄS Borås och SÄS Skene. Naturen har fått komma in i vårdmiljön på olika sätt.

-Det är mycket glädjande att vår sjukhusmiljö både i Borås och Skene har rönt så stort intresse i Taiwan, säger Harrieth Larson.  Det jag tycker vi lyckats bra med är vi har fått in naturen på ett bra sätt. Dels genom stora fönster med låg brösthöjd och dels att vi har använt färger i naturens tecken vilket ger lugn och harmoni och för patienten en läkande effekt.

Katharina Ayers, konferensansvarig,höll i hop gruppen under dagen och följde också med till Skene.

Harrieth Larsson och Katharina Ayres

Harrieth Larsson och Katharina Ayers. Foto Pernilla Lundgren, Fotomedia.

HPH-konferensen i Göteborg 22-24 maj
HPH-konferensen (Health Promoting Hospitals and Health services), är en internationell konferens som i år arrangeras av Västra Götalandsregionen i Göteborg. Detta år är det fokus på metoder och verktyg för utveckling av hälsofrämjande sjukvård.

Sjukgymnasterna Hedvig Kjellin och Ann Thorild har varit med och utvecklat en metod som fått psykiskt sjuka patienter att öka sin fysiska aktivitet. Den går ut på att kombinera fyra etablerade metoder genom individuella samtal och gruppträffar. Nu presenterar de sitt arbete på den konferensen.

Läs mer om deras arbete nyheten ”Ny metod får psykiskt sjuka att öka sin fysiska aktivitet”

Läs mer om den internationella HPH-konferensen med temat Body and Mind

Kort fakta kring utsmyckningen i Tehuset
En ledstjärna när både tehuset och SÄS Skene byggdes om har varit att släppa in naturen, såsom i den gröna lobbyn i tehuset och det gröna stråket, en ny genomfartsgång, i Skene.  Miljön ska vara lugn, rogivande, nordiskt blont och enkel. I Tehuset har exempelvis en ljus varm grå färg använts som baskulör för att skapa en mindre klinisk miljö. I Skene har också väggarna målats i lugna färger. Det är många naturmaterial i form av björkpaneler och ekparkett som markerar viktiga funktioner som arbetsstationer och i entréer. Patientrummen har stora fönster som förmedlar utblickar. Delar av den medicintekniska utrustningen i rummen är dold. Hänsyn har även tagits till att synskadade ska kunna orientera sig i lokalerna. Punktskrift på avdelningsrummens skyltar och dörrar har markerats med en mörkare grå kulör. Konsten, inne på avdelningarna, och i allmänna ytor ska skapa andrum och förmedla en läkande känsla.

Detta är bara några exempel på en hälsofrämjande miljö som skapats på SÄS.

Läs mer om interiören i tehuset

Läs mer om Skene



Kontaktperson: Harrieth Larsson tfn 033-6161000
Pressjouren tfn 033-6162444


Läs meddelandet som PDF