Pressmeddelande
Från SÄS
2011-09-21 15:00


Ekonomiska läget fortsatt ansträngt


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen. Styrelsen fick vid mötet information om läget inför 2012 med utgångspunkt från regionens budget och planeringsdirektiv. Andra viktiga punkter på dagordningen var godkännande av delårsrapporten efter augusti och redovisning av Verksamhetsanalys 2010, en rapport om vårdverksamheten i Västra Götaland.

Styrelsen godkände efter överläggningar delårsrapporten efter augusti. Rapporten visar på ett ekonomiskt underskott om minus 119 mkr, Prognosen sätts till minus 170 mkr, vilket motsvarar det förväntade underskott som redovisades i åtgärdsplanen för vård och ekonomi i balans.

- Styrelsen ser med oro på försämringen av ekonomin och att åtgärdsplanen inte ger resultat. Därför bildar vi en politisk krisgrupp som aktivt ska stödja sjukhuset. Vi har fortsatt fullt förtroende för ledningen men vill visa att vi tar vårt politiska ansvar och ska arbetar över partigränserna för att hjälpa SÄS, säger ordförande Peter Rosholm.

Vårdproduktionsmässigt och vårdgarantimässigt uppvisar sjukhuset bra siffror. De sammanvägda prestationerna har ökat med 5 procent och vårdgarantin till besök och behandling ligger på 94 respektive 90 procent.

- Vi är i en mycket svår ekonomisk situation vilket vi tydliggjorde tidigare i år. Vi har lyckats reducera kostnader för köpt vård samtidigt som övertiden och sjukfrånvaron minskar. En viktig orsak till att åtgärdsplanen som vi tog fram i våras inte fått effekt är att vårdproduktionen samtidigt har ökat med motsvarande 51 miljoner kronor hittills i år. Vi har därför inte kunnat dra ner på bemanningsföretag och inte heller minska andelen visstidsanställda i den utsträckningen som vi hade räknat med, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Sjukhuset fortsätter att aktivt arbeta med att få vård och ekonomi i balans. Ytterligare en viktig åtgärd under hösten är att ta fram en kompetensförsörjningsstrategi för att behålla och rekrytera läkare och minska hyrläkarberoendet.


Övriga ärenden som behandlades:

  • Verksamhetsanalysen från 2010. Rapporten är framtagen av regionkansliet och visar på olika kvalitetsaspekter av vården i Västra Götaland. Södra Älvsborgs Sjukhus uppvisar överlag goda resultat och fortsätter att visa toppresultat inom hjärtsjukvården.
  • Sammanträdestider 2012
  • Svar på remiss om överenskommelse mellan kommuner och region om samarbete och samordning av resurser till personer med psykisk funktionsnedsättning
  • Anmälningsärenden


Kontaktperson: Peter Rosholm (s), ordförande sjukhusstyrelsen, 0703-26 13 06
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Lennart Ryler, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef 0708-21 19 34


Läs meddelandet som PDF