Pressmeddelande
Från (None)
2010-01-26 13:30


Europeiska smittskyddsmyndigheten besöker SÄS


Under denna vecka gör Europeiska Smittskyddsmyndigheten (ECDC) ett landsbesök i Sverige för att göra en extern utvärdering av Sveriges arbete mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner. Besöket utgör en del i den större översyn som Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att redovisa i oktober 2010.

Förutom centrala myndigheter besöker ECDC bl.a. tre sjukhus i landet däribland Södra Älvsborgs Sjukhus. Besöket på Södra älvsborgs Sjukhus i Borås genomförs tisdagen den 26 januari.

Vid besöket i Borås redovisar sjukhuset sitt system för kontinuerlig övervakning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaförskrivning. Mycket goda resultat har uppnåtts framför allt i arbetet med att förändra antibiotikaanvändningen för att minska riskerna för resistensutveckling. En ökad antibiotikaresistens är en av de allvarligaste hoten mot sjukvården.

Det praktiska arbetet med att förebygga vårdrelaterade infektioner på kirurgavdelning 4 och på intensivvårdsavdelningen redovisades på plats.

Besöksgruppen har naturligtvis också fått studera den nya vårdbyggnad som just nu tas i bruk och som ger sjukhuset betydligt bättre möjligheter att förebygga vårdrelaterade infektioner.

Förutom sjukhusets aktiviteter har regionens smittskyddsorganisation redovisat arbetet med att förändra antibiotikaanvändningen i regionen som helhet.

ECDC:s besöksgrupp i Sverige består av Dr. Dominique L. Monnet, , Prof. Marc Struelens, och Dr. Anna-Pelagia Magiorakos.

Samtliga tillhör Antimicrobial Resistance and Healthcare-Associated Infections, Scientific Advice Unit, ECDC.



Kontaktperson: Claes-Håkan Björklund, chefläkare, tfn 033-616 49 08


Läs meddelandet som PDF