Pressmeddelande
Från SÄS
2014-12-03 17:00


Förändringar i verksamheten vid SÄS Skene


Södra Älvsborgs Sjukhus genomför runt årsskiftet förändringar i verksamheten som berör flera kliniker i Borås och Skene. En översyn inom medicin- och onkologkliniken resulterar bland annat i följande förändringar i Skene.

Från den 9 januari stänger cytostatikamottagningen i Skene och verksamheten flyttar till Borås.

-Jag har full förståelse för att patienter kan tycka att det är långt att åka till Borås för sin behandling. Samtidigt tror vi att detta är en bra lösning för att fortsätta ge vård av hög kvalitet. Vi har brist på läkare inom onkologi och behöver samordna kompetensen till ett ställe. Dessutom ser vi också att vi blir mindre sårbara på sjuksköterskesidan vid till exempel semester eller sjukdom, säger Dick Stockelberg, verksamhetschef för medicin- och onkologkliniken.

Dick Stockelberg.
Dick Stockelberg. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Högupplöst bild.

Provtagningen för cytostatikapatienterna är däremot kvar i Skene och fungerar precis som tidigare.

Akuta medicinpatienter hänvisas till andra ställen

Även på medicinmottagningen i Skene blir det vissa förändringar. Man kommer efter den 19 december inte att ta emot akuta medicinpatienter som man har gjort de senaste åren. Dessa patienter kommer att hänvisas till vårdcentralen, jourcentralen eller Borås akutmottagning.

-Det har varit ett fåtal patienter per dag som kommit till medicinmottagningen för akuta besvär så det har varit en liten del av verksamheten. Därför tycker vi det är rimligt att avsluta denna del, fortsätter Dick Stockelberg.

Patienter som går på mottagningar för hjärtsjukdomar, diabetes, reumatologiska sjukdomar och hudsjukdomar berörs inte utan går kvar i Skene precis som tidigare. Patienter med andra internmedicinska diagnoser som kräver specialistvård kommer att gå i Borås.

Förändringen påverkar inte Skenes uppdrag som ett så kallat nivå 4-sjukhus där regionen utsett SÄS Skene att ta emot patienter från hela Västra Götalandsregionen för kirurgiska och ortopediska ingrepp.

Följande verksamheter finns vid SÄS Skene

Provtagning, röntgen, operationsverksamhet (planerade operationer inom ortopedi och kirurgi), två vårdavdelningar (ortopedi och medicin) samt medicinmottagningar för hjärtsjukdomar, diabetes, reumatologiska sjukdomar och hudsjukdomar, barn- och ungdomsmottagning, barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, dialysenhet, endoskopienhet, kirurg-ortopedmottagning, ögonmottagning, öron-näsa-halsmottagning, mottagning för njursjukdomar, kirurgisk och urologisk verksamhet på vårdavdelning och mottagning.

Hur söker man akut sjukvård?

Ring alltid sjukvårdsrådgivningen 1177 om du behöver söka akut vård för att få råd om vart du ska vända dig. För invånare i Marks kommun finns vårdcentralen och jourcentralen (kvällsöppen vårdcentral) i Skene, eller vid allvarligare tillstånd akutmottagningen i Borås.

Vid livshotande tillstånd ring 112.

 



Kontaktperson: Dick Stockelberg, verksamhetschef medicin- och onkologkliniken, via pressjouren tfn tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF