Pressmeddelande
Från SÄS
2011-07-13 07:30


Förlossningspersonal genomgår fortbildning i fosterövervakning för ännu säkrare vård


Samtliga barnmorskor och läkare på förlossningen på Södra Älvsborgs Sjukhus genomgår under året en fortbildning i fosterövervakning med kardiotokografi, CTG. Genom CTG övervakas och mäts fostrets hjärtljud och puls i relation till aktiviteten i livmodern under förlossningen. Förlossnings-
personalen har varje dag genomgångar av föregående dygns förlossningar, där tolkning och handläggning diskuteras. Fortbildningen är ytterligare en möjlighet till fördjupad kunskap.

- Vi har en väldigt hög kvalitet på vår förlossningsvård men det hindrar inte att vi hela tiden vill utvecklas för att kunna ge våra patienter ännu bättre vård. Detta är ett bra komplement till den fortbildning som pågår kontinuerligt, säger Serney Bööj, verksamhetschef på kvinnokliniken.

Maria Lahrin och Karin Andrén diskuterar CTG-Kurvor.
Klicka här för högupplöst bild på Maria Lahrin och Karin Andrén.

Utbildningen är webbaserad och innehåller både teoretiska och praktiska delar. Syftet är att säkerställa kompetensen i användningen av metoden och därmed öka patientsäkerheten och kvaliteten i förlossningsvården. I de praktiska övningarna får personalen träna sig på att tolka de CTG-kurvor som visas när fostrets hjärtljud och puls mäts i relation till livmoderns sammandragningar. Materialet är framtaget av Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, Svenska Barnmorskeförbundet och Svenska Barnläkareföreningens neonatal- sektion. Många av de praktiska exemplen grundar sig på tidigare fall i Sverige där förlossningsskador inträffat, allt för att förebygga förlossningsskador och undvika liknande fall.

- Vi får träna oss ytterligare på att tolka signaler på rätt sätt och framförallt att känna igen varningssignaler när bebisen inte mår bra. När all personal genomgår samma utbildning får vi också en gemensam kunskapsbas att utgå från vilket ökar säkerheten vid bedömningar, säger Else-Marie Sällman, vårdenhetschef på förlossningsavdelningen.

Else-Marie Sällman, vårdenhetschef förlossningsavdelningen

Else-Marie Sällman, vårdenhetschef förlossningsavdelningen.
Klicka här för högupplöst bild på Else-Marie Sällman.

Hittills har nära 70 procent av de omkring 70 barnmorskor och läkare som arbetar på förlossningen genomgått utbildningen och blivit examinerade. Resterande ska examineras innan årets slut. I samband med utbildningen har det också tagits fram en lathund som innehåller gemensamma beteckningar för att beskriva förändringar i CTG-kurvan. 

- Nu har vi en gemensam plattform som vi utgår från, vilket gör att vi använder samma ord och begrepp när vi ska beskriva skeenden.  Det ökar säkerheten vid bedömningar och att vi handlägger ärenden på samma sätt, säger Else-Marie Sällman.

Utbildningen är ett resultat av en nationell granskning för att kvalitetssäkra förlossningsvården, som genomförts av Landstingens Ömsesidiga Försäkring, LÖF, tillsammans med Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, Svenska Barnmorskeförbundet och Svensk Barnläkareförening. I samband med granskningen har en grupp specialister från andra sjukhus bland annat sett över riktlinjer och rutiner samt genomfört intervjuer med flera medarbetare. I den skriftliga rapporten får förlossningsvården på SÄS mycket höga betyg.

Fakta förlossningsvård SÄS 
Förra årets Öppna Jämförelse, SKL och Socialstyrelsen kvalitets - och effektivitetsundersökning av hälso- och sjukvården, visade att förlossningsvården på Södra Älvsborgs Sjukhus håller en högre kvalitet än riksgenomsnittet. Sjukhuset genomför bland annat färre antal kejsarsnitt vid normala graviditeter och har färre kvinnor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning jämfört med regionen och övriga landet. Under 2010 genomfördes 2671 förlossningar. Av dessa genomfördes 12,4 procent med kejsarsnitt och endast 1,8 procent av kvinnorna drabbades av svåra bristningar mot ändtarmen, s.k. sfinkterupturer.

Förlossningen kan numera erbjuda sen avnavling, om önskemål finns och om det är möjligt ur ett medicinskt perspektiv. Det finns även en väl utvecklad Auroraverksamhet, för att stötta kvinnor med förlossningsrädsla, samt en välfungerande neonatalverksamhet för barn som föds för tidigt eller som inte mår bra vid födseln.



Kontaktperson: Else-Marie Sällman, vårdenhetschef förlossningsavdelningen, 033-616 31 04
SÄS Pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF