SÄS årsredovisning presenterades på tisdagen för sjukhusstyrelsen som godkände rapporten. Det ekonomiska resultatet slutade på minus 201 mkr för helåret 2013. Underskottet var förväntat men blev större än planerat framförallt på grund av att första halvåret präglades av högt patientinflöde och sjukfrånvaro som försenade utvecklingsarbetet och effekterna av det ekonomiska åtgärdsprogrammet.
2013 var ett intensivt år där det ekonomiska åtgärdsprogrammet och utvecklingen av verksamheten var i fokus. Mycket arbetet har lagts ner på att skapa en plattform för att förbättra flödena i sjukhuset och utveckla rutiner för dagligt förbättringsarbetet. Under 2013 har SÄS kommit en bit på väg och i år intensifieras arbetet ännu mer. Arbetet kommer går vidare både internt på sjukhuset men också i samverkan med kommuner och primärvård.
Lägre kostnader för läkemedel och bemanningsläkare men inget anställningsstopp
Det ekonomiska åtgärdsprogrammet ledde till besparingar på närmare 82 miljoner kronor. Framförallt minskade kostnaderna för bemanningsföretag och läkemedel. Sjukhuset når inte det ekonomiska sparmålen för året men man har skapat en bra kostnadskontroll i organisationen.
- Med tanke på de förutsättningar vi hade tycker jag vi kom långt med vårt ekonomiska åtgärdsprogram. Samtidigt är det naturligtvis bekymmersamt att vi på grund av en svår vårdplatssituationen under en stor del av året inte nådde ända fram, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.
I början av hösten 2013 infördes anställningsstopp på sjukhuset för att minska personalkostnaderna. Detta upphörde under november för sjuksköterskor och undersköterskor i slutenvården eftersom SÄS har många vakanser och behovet att rekrytera vårdpersonal är stort. För övrig tjänster gäller fortfarande skärpt anställningsprövning.
Korta köer och hög produktion
SÄS ligger tillsammans med Skaraborgs sjukhus i topp i Västra Götalandsregionen när det gäller tillgänglighet och målfyllelsen att få vård inom 60 dagar var 77 procent till mottagning och 82 procent till behandling. Måluppfyllelsen att få vård inom 30 dagar var 47 procent till mottagning och 45 procent till behandling.
Produktionen fortsätter att vara hög och ökar med 0,8 procent under året. Vården blir också effektivare och kostnaderna för den vård som sjukhuset får ekonomisk ersättning för (sammanvägda prestationer) minskar från början av 2012 till 2013.
- Från styrelsen ser vi att SÄS håller en mycket hög vårdkvalitet och att vi ger invånarna i Södra Älvsborg en god och effektiv vård, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande. Jag möter många engagerade medarbetare som vill utveckla vården för patientens bästa samtidigt som man vill bidra till att göra det på ett effektivt sätt. Det ekonomiska åtgärdsprogrammet gav 82 miljoner vilket är bra. Inför 2014 hoppas jag vi kan komma ett steg längre mot en vård och ekonomi i balans.
Diabetes- och strokevård av hög klass
Arbetet med att utveckla vårdprocesserna har fortsatt under 2013 och de medicinska resultaten för bland annat diabetes och stroke har förbättrats. När det gäller diabetesvården gjorde SÄS stora förbättringar för både vuxna och barn. Framförallt förbättrades blodsockerkontrollen påtagligt hos barn och ungdomar. När det gäller stroke ökade andelen patienter som behandlades med antikoagulantia och trombolys, vilket markant ökar patientens förmåga att komma tillbaka till ett normalt liv.