Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-23 14:00


Fortsatt tufft ekonomiskt läge för SÄS


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen i Skene. Bland ärendena fanns information om vårdöverenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnderna. Styrelsen beslutade också att ge sjukhusdirektören uppdraget att agera avseende hyran för parkeringshusen vid Södra Älvsborgs Sjukhus.

Styrelsen godkände månadsrapporten där resultatet till och med oktober visade ett underskott på 154,4 mkr. Intäktsökningarna var 2,56 procent men kostnadsökningen låg på 5,05 procent jämfört med samma period 2010. Prognosen för året ligger kvar på 170 mkr i underskott.

- Styrelsen ser med stort allvar på underskottet och fortsätter med det fördjupade samarbetet för att stötta sjukhuset att nå vård och ekonomi i balans, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.

Sjukhuset fortsätter att erbjuda patienterna vård i rimlig tid och når efter oktober en måluppfyllelse mot 60 dagar på 88 procent för mottagning och 87 procent för behandling.

Vårdöverenskommelse och verksamhetsplan för 2012

Styrelsen fick vid mötet information om arbetet med att nå en vårdöverenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnderna. Ärendet kommer att beslutas vid december månads styrelsemöte. I dagsläget är Södra Älvsborgs Sjukhus och berörda hälso- och sjukvårdsnämnder i stort överens om det vårdmässiga innehållet.

Vid styrelsemötet informerades också om verksamhetsplanen inklusive budget för 2012. Verksamhetsplanen bygger på vårdöverenskommelsen och ska också beslutas i december. Under 2012 tillkommer inga nya uppdrag utan verksamhetsplanen handlar mycket om att koncentrera arbetet på att öka den interna effektiviteten. Fokus för 2012 kommer att vara att optimera flöden.

Sänka hyreskostnaderna

Hyran för parkeringshusen vid sjukhuset i Borås har varit föremål för diskussion. Styrelsen gav sjukhusdirektören uppdraget att agera för att sänka hyran för parkeringshusen.

- Vi har redan tagit kontakt med fastighetschefen för att få en genomlysning av alla våra hyreskostnader men nu behöver vi påskynda arbetet med hyresnivån för våra parkeringshus, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs sjukhus.

Övriga ärenden vid styrelsemötet:
- Rapport om genomförandet av regionens utvecklingsplan för akutmottagningar
- Information om Regionservice pilotprojekt om service i Tehuset.
- Yttrande över förslag till regional utvecklingsplan för psykiatri



Kontaktperson: Peter Rosholm, ordförande sjukhusstyrelsen, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Lennart Ryler, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF