Pressmeddelande
Från SÄS
2013-08-21 12:30


Fortsatt tufft ekonomiskt läge för SÄS


Styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus sammanträdde på onsdagen och hade förlagt mötet till Skaraborgs sjukhus i Skövde för att kombinera styrelsemötet med studiebesök på systersjukhuset. Styrelsen fick information om det ekonomiska resultatet för juli och en rapport om arbetet med åtgärdsplanen för 2013.

Sjukhusets ekonomi är fortsatt kärv och per juli är resultatet minus 127 mnkr, vilket är 126 mnkr sämre än budget. Intäkterna ökade med 1,4 procent och kostnaderna med 2,9 procent. Det första halvåret ökade personalkostnaderna som en följd av en tuff vinter och vår. Dessa kostnader har fortsatt att öka under sommaren samtidigt som åtgärdsplanen inte gett önskad effekt, vilket till stor del beror på att aktiviteter i planen har blivit kraftigt försenade.

Skärpta krav vid nyanställningar

Regionfullmäktige har godkänt att SÄS överskrider budgeten med 93 mnkr för helåret 2013 och för att komma till rätta med det ökande underskottet har sjukhusdirektör Thomas Wallén ytterligare skärpt kraven för nyanställningar och infört anställningsstopp från den 20 augusti. Det innebär att alla nya anställningar ska prövas inte bara av ansvariga linjechefer utan även av chefläkare utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv och slutligen godkännas av sjukhusdirektören.

- Jag har velat undvika anställningsstopp, men när vi nu ser att de ekonomiska siffrorna fortsätter att peka i fel riktning är detta en åtgärd som snabbt kan ge effekt på SÄS totala ekonomi. Genom att chefläkaren gör en egen bedömning säkrar vi att patienterna inte ska drabbas, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Intensivt arbete med åtgärdsplan och förbättringsprogram

Parallellt kommer SÄS att intensifiera arbetet med förbättringsprogram och åtgärdsplan för att komma snabbare till resultat. Ett sådant exempel är att öka antalet utskrivningar före lunch. Vidare ska man se över patientflödet på akuten, göra en översyn av arbetsätten inom öppenvården samt fortsätta arbetet med att se över antalet vårdplatser.

-  Läget är naturligtvis mycket bekymmersamt och SÄS har styrelsens uppdrag att ta fram alternativa förslag på förändringar i verksamheten för att nå ekonomisk balans. Samtidigt ska vi i presidiet fortsätta vår dialog med hälso- och sjukvårdsnämnderna kring kostnaderna för överproduktion, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.

En ny prognos för helåret kommer att presenteras först vid delårsbokslutet per augusti men redan nu kan man konstatera att resultatet för året kommer att försämras.

Fortsatt god tillgänglighet

Trots det ansträngda läget omhändertar SÄS sina patienter på fortsatt hög nivå, även om resultatet försämrats något på grund av minskad planerad verksamhet under sommaren.  Måluppfyllelsen att erbjuda vård inom 30 dagar ligger på 52 procent till mottagning och 49 procent till behandling. När det gäller 60 dagar når sjukhuset målet med 75 procent till mottagning respektive 80 procent till behandling.



Kontaktperson: Peter Rosholm (s), sjukhusstyrelsens ordförande, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF