Pressmeddelande
Från SÄS
2013-01-02 11:00


Fyra decennier på SÄS har blivit bok


Den största historiedokumentationen någonsin av sjukhusen i Borås, Skene och delvis Alingsås har nu kommit från tryckeriet. Historiken sträcker sig huvudsakligen över fyra decennier, från början av 60-talet till millennieskiftet, och är inte skriven i kronologisk ordning utan insorterad under ett antal ämnen. Personal, teknik och vård för att nämna några. Men det görs en del avstickare utanför denna tidsepok, ibland tillbaka till 30-talet.

Gunvor Andreasson och Uno Axelsson.
Klicka här för högupplöst bild på Gunvor Andreasson och Uno Axelsson. 
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Sjukhushistoria över fyra decennier

Boken är skriven av två tidigare medarbetare på SÄS, Gunvor Andreasson och Uno Axelsson, som båda har arbetat med olika administrativa uppdrag sedan början av 60-talet. I samband med att de båda gick i pension, fick de en fråga av sjukhusets dåvarande personalchef, Marie Lindström, om de kunde göra en dokumentation över sina år på sjukhuset. Nu efter tre och ett halvt år är resultatet klart i form av boken ”Från ljuva 60-tal till bistra 90-tal”.

- Det har varit mer arbete än vad vi från början trodde, säger Gunvor Andreasson och Uno Axelsson, men fantastiskt kul och intressant. Vi har många gånger fastnat i gamla minnen och blivit nostalgiska. Ett exempel på vad som beskrivs i boken är hur Södra Älvsborgs län lyckades få mer pengar på 80-talet. Detta efter att man hade lyckats bevisa att det fanns en felfördelning mellan norr och söder.

De har grävt djupt i sjukhusets arkiv och letat efter godbitar. Det är gamla personaltidningar, pressklipp, protokoll och andra dokument som varit källan till den historik som presenteras i boken. Men den är också kryddad med intervjuer, bilder och en hel del av deras egna minnen.

- Ännu fram till mitten av 60-talet fanns en enda kopieringsmaskin på sjukhuset, berättar Gunvor Andreasson och Uno Axelsson. Det var en riktigt stor maskin som sköttes av Gunnar Larsson, en mycket värdig herre i vit rock. Ingen obehörig fick någonsin ta en kopia själv. Behövde man en kopia gick man till Gunnar som startade maskinen och under tiden den värmdes upp kunde man kallprata lite. Efter cirka fem minuter var det dags att ta en kopia.

- Ett annat exempel är hur oerhört populärt det var när kioskföreningen sålde ost och kaffe till förmånligt pris och köerna ringlade långa.

Stort och smått om vartannat med andra ord. Andra exempel man kan ta del av i boken är hur byggnader rivits och byggts, hur vårdkostnaderna stigit och vårdplatserna minskat. Kliniker som öppnats och slagits ihop och hur vården och medicinteknisk utrustning har utvecklats. För den som önskar går boken att beställa genom bokhandeln och den finns också till försäljning i caféet i huvudentrén på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.



Kontaktperson: Per Ljungblad, arkiv- och biblioteksenheten, 033-616 32 06
SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF