Pressmeddelande
Från SÄS
2013-10-25 19:30


Glada pristagare vid festlig avslutning av forsknings- och kvalitetsdagar


Stolta, glada - och synbart överraskade. Det var pristagarna vid årets forsknings- och kvalitetsdagar som avslutades på fredagseftermiddagen. Fyra priser delades ut av sjukhusstyrelsens ordförande Peter Rosholm och sjukhusdirektör Thomas Wallén: SÄS forskningspris, SÄS kvalitetspris, pris för bästa poster och pris för bästa framförande vid föreläsning. Avslutningen ramades in av ett bejublat framförande av sjukhuskören Carpe Vocalis som allra sist kallades in för två extranummer.

– Det har varit helt fantastiska dagar och jag är oerhört berörd av den kvalitet som finns på sjukhuset, sade Thomas Wallén vid avslutningsceremonin. Forsknings- och kvalitetsdagarna ger hopp om framtiden. Jag vet att vi är hårt belastade och att det kan kännas tungt i vardagen, men samtidigt pågår ett fantastiskt utvecklingsarbete. Det kommer att märkas tydligt så småningom.

Varje år genomför sjukhuset forsknings- och kvalitetsdagar, i år 24-25 oktober. Syftet är att inspirera och sprida goda exempel på utvecklings- och förbättringsarbete.  En SÄS-jury utser en vinnare av olika priser som ska användas för kompetenshöjande insatser.

Vinnarna vid forsknings- och kvalitetsdagarna 2013
Kvalitetspriset

Tretton års kvalitetsarbete inom hjärtsjukvården
Hjärtsektionen, hjärt-lungkliniken
Motivering: ” Hjärtsektionen har genom ett långsiktigt och systematiskt arbete satt en kultur och en standard som har spridit sig långt utanför sjukhuset. Med ett ödmjukt angreppssätt som involverar alla yrkeskategorier har man lyckats skapa toppresultat för hjärtsjukvården på SÄS”.

Hans Tygesen.
Hans Tygesen. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Det är jättekul att detta uppmärksammas, säger läkarchefen Hans Tygesen som tog emot priset för hjärtsektionens räkning. Vi är stolta över vad vi uppnått men inte nöjda än. Vi har fler projekt på gång för att fortsätta utveckla hjärtsjukvården.

Kort om ämnet: Hjärtsjukvården är kunskapsintensiv och till stor del evidensbaserad, och nya data och riktlinjer tillkommer hela tiden. Varje år ägnas januari-mars åt att revidera och skriva om de lokala riktlinjerna för att de ska stämma med aktuella nationella riktlinjer och senaste evidens. Många är involverade: sjuksköterskor på HIA och hjärtmottagningen, läkare på hjärtsektionen, läkare på akutmottagningen och andra kliniker. De kommer med synpunkter och ändringsförslag. Nya rön diskuteras på möten, via mejl och i andra diskussions¬grupper. Det hela sammanställs till en ny upplaga av riktlinjerna, som är klar i maj varje år. Processen att ta fram dem, där många är engagerade, gör att dokumenten inte blir en papperstiger utan levande dokument.

Forskningspriset

Trycksårsprevention: Hur påverkas äldre patienters hudblodflöde över sacrum och höft i olika vilopositioner?
Ulrika Källman, sjuksköterska HIVÖ (klinik för hud/STD, infektion, vårdhygien och öron-näs-halssjukdomar)
Motivering: ”Ulrika Källman kombinerar i sin forskning vetenskaplig stringens med klinisk relevans i ett aktuellt ämne – att minska uppkomsten av trycksår i sjukvården. Hon har arbetat långsiktigt och genom en välkontrollerad studie tagit fram resultat som är direkt tillämpbara i vården”.


Ulrika Källman.
Ulrika Källman. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Det är en väldig uppmuntran att få det här priset, säger Ulrika Källman. Jag har forskat om trycksår sedan 2009 och märker att frågan fått allt större uppmärksamhet med tiden. Jag tror att vi närmar oss en vändpunkt snart och att antalet trycksår kommer att minska kraftigt tack vare våra insatser.

Kort om ämnet: Ulrika Källman har forskat om trycksårsprevention i flera år. Vid årets forsknings- och kvalitetsdagar presenterade hon den senaste studien där hon mätt hudblodflödet över sacrum (ländrygg) och höft på 25 äldre personer i fyra olika vilopositioner. Studien visar att blodflödet var som störst när personerna låg på rygg i lätt lutad ställning med hjälp av kilkuddar under madrassen. Resultatet tyder på att den positionen är den mest fördelaktiga för att förebygga trycksår, av de fyra positioner som studerats. Nu vill hon gå vidare med ytterligare forskning och titta närmare på om det är en möjlig position under lite längre stunder än andra, till exempel under natten.

Vinnare bästa poster

Bedside – ett rapportsätt med patienten i centrum
BB-avdelningen, kvinnokliniken
Motivering: ”På sin poster Bedside berättar BB-avdelningen på ett pedagogiskt sätt om sitt arbete med att öka patientens delaktighet. De presenterar samtidigt sina resultat på ett föredömligt och lättöverskådligt sätt. Det är lätt att följa hur de har gått tillväga och vilka lärdomar man har dragit”.

Anna Reimer och Anki Kaas Larsson.

Anna Reimer och Anki Kaas Larsson. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Vi har lagt ner mycket arbete på att göra en bra poster och det är roligt att vi lyckats förmedla arbetet med Bedside, säger barnmorskorna Anna Reimer och Anki Kaas Larsson som tog emot priset.

Kort om ämnet: Patientenkäterna visade att många föräldrar upplevde bristande delaktighet och brist på information under vårdtiden på BB. På grund av detta infördes Bedside, ett rapporteringssystem mellan dag- och kvällspersonal inne hos patienten som innebär att patienten blir mer delaktig i den fortsatta vården. Mallen som används vid Bedside bygger på SBAR, en checklista för muntlig informationsöverföring. Efter införandet av Bedside gjordes en enkätundersökning då patienterna fick svara på frågor om delaktighet, personalens lyhördhet och den egna upplevelsen av Bedside. Av de 20 kvinnor som svarade upplevde alla att de känt sig delaktiga och blivit lyssnade på. 19 av 20 upplevde Bedside positivt.

Vinnare bästa framförande

Anders Lundquist, överläkare HIVÖ (klinik för hud/STD, infektion, vårdhygien och öron-näs-halssjukdomar).
Motivering: ”Anders Lundqvist, processledare pneumoni, lyckas på ett enkelt och humoristiskt sätt framföra ett allvarligt budskap. Han vågar på mycket kort tid ta ut svängarna och bjuda på sig själv”.

Anders Lundquist.
Anders Lundquist. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Det är mycket hedrande och överraskande att få pris för bästa framförande, säger Anders Lundquist. Jag blir glad! Det är spännande att vara med om det utvecklingsarbete som pågår på sjukhuset. Jag tror att vi snart kommer att märka stora effekter i vården av alla insatser.

Kort om ämnet: Anders Lundquist berättade på drygt fem minuter - som en av sex processledare under föreläsningen om SÄS processarbete - om hur betydelsefullt införandet varit av en checklista för de basala åtgärder som är viktiga i vården av pneumoni (lunginflammation). Han jämförde med alla de kontroller en pilot gör innan planet får lyfta, och att det är samma kontroller vid alla flygningar - hela arbetslivet. På samma sätt ska man se på behandlingen av lunginflammation som det är betydligt större risk att drabbas av än en flygolycka.


Dessutom delade företrädare för Swedbank Sjuhärads stiftelse för forskning vid Södra Älvsborgs sjukhus ut stipendier till följande personer tidigare på dagen:

Christina Blomdahl, Ellen Lindell, Pia Hendberg, Hedvig Kjellin, Ulrika Källman och Anneli Schwarz.
Christina Blomdahl, Ellen Lindell, Pia Hendberg, Hedvig Kjellin, Ulrika Källman och Anneli Schwarz. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

  • Anneli Schwarz, logoped rehabiliteringskliniken, för en studie om förvärvade språksvårigheter i samband med stroke. Masterutbildning som stöd för forskningsprogram under tre år. Totalt 300 000 kr under en treårsperiod varav 100 000 kr delades ut 2012. 100 000 kronor.
  • Ulrika Källman, sjuksköterska hudmottagningen, HIVÖ-kliniken, för en studie om lägesändring som förebyggande av trycksår inom äldrevård. 30 000 kronor.
  • Christina Blomdahl, arbetsterapeut vuxenpsykiatriska kliniken, för en studie om bildskapande som behandling vid depression.  30 000 kronor.
  • Pia Hendberg, sjukgymnast centrala sjukgymnastiken, för en studie om patienters upplevelse av fysisk aktivitet på recept efter höftfraktur.  4188 kronor.
  • Hedvig Kjellin, sjukgymnast psykiatriska sjukgymnastiken, för en studie om faktorer som kan förutsäga behandlingseffekt av basal kroppskännedom i grupp. 40 000 kronor.
  • Dan Weinfeld, överläkare hjärt-lungkliniken, för en studie om förenkling av allergibehandling. Kan 54 injektioner under tre år ersättas av tre st under två månader vid s.k. desensibilisering? 40 000 kronor.
  • Ellen Lindell, ST-läkare öron-näs-halskliniken, för en studie om godartad lägesyrsel.  40 000 kronor.


Kontaktperson: Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF