Den senaste mätningen visar att trycksår uppkomna på Södra Älvsborgs Sjukhus minskar. Andel uppkomna trycksår på sjukhuset uppmättes, vecka 40, till 5,1 procent. Det är också en liten förbättring jämfört med mätningen tidigare i våras, då förekomsten av trycksår var 5,3 procent. Majoriteten av uppkomna trycksår i senaste mätningen var dessutom inom kategori ett, det vill säga den lindrigaste formen av trycksår, vilket också är en klar förbättring. I våras var förhållandet det omvända då de allvarliga trycksåren, kategori två till fyra, var i majoritet. 2012 var uppkomna trycksår 10,5 procent.
Arbetet med trycksårsprevention och tidigt insatta åtgärder, har varit sjukhusets fokusområde under två år. Det har gett effekt.
- Förbättringsarbete kring trycksår har bedrivits på flera nivåer och inom alla verksamheter och det har bidragit till de positiva resultaten. säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör. Att få trycksår inom sjukvården är oacceptabelt så arbetet måste fortgå. Vi har en nollvision när det gäller trycksår.
|
För att minska trycksåren ytterligare krävs fler åtgärder enligt Ulrika Källman, sjuksköterska på SÄS och forskare kring trycksår.
- Vi ska bli än mer noggranna i att hitta de personer som löper störst risk att utveckla trycksår. Riskbedömningar ska göras inom tjugofyra timmar. Insatserna vad gäller lägesändringar när patienten sitter och hälavlastning i liggande ställning kommer att intensifieras ytterligare. |
Ulrika Källman, sjuksköterska som forskar om trycksår. Foto Pernilla Lundgren, fotomedia.
Ulrika Källman högupplöst bild (jpg)
Trycksårsutbildning tillsammans med medarbetare inom Borås Stad
För att arbeta mot en nollvision av trycksår startade SÄS förra året ett samarbete med Borås Stad, eftersom trycksår uppstår i hela vårdkedjan från sjukhuset till hemsjukvården.
Som ett led i samarbetet ordnar SÄS och Borås Stad en gemensam utbildning den 19-20 november i samband med internationella trycksårsdagen. Syftet är att ytterligare höja kunskapsnivån och bredda kompetensen hos vårdpersonal för att minska trycksåren och att kunskapen ska spridas bland de olika yrkesgrupperna.
Utbildningen riktar sig till framförallt sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter.
-Vi kommer också att satsa på fortbildning av våra trycksårsombud så att de blir mer uppmärksamma på om trycksår kan uppkomma hos patienten. Med utbyte av erfarenheter och uthålligt arbete och att vi gör rätt från början är visionen inte omöjlig att nå, avslutar Ulrika Källman.