Pressmeddelande
Från (None)
2010-11-24 10:00


Hög kvalitet på sjukvården på SÄS visar den nationella undersökningen Öppna Jämförelser


Vården på SÄS visar på god kvalitet inom flera områden i årets Öppna Jämförelse, SKL och Socialstyrelsen kvalitets – och effektivitetsundersökning av hälso- och sjukvården. Sjukhuset ligger bättre än riksgenomsnittet inom framförallt hjärtsjukvård, kvinnosjukvård samt protes- och ljumskbråcksoperationer.

Hjärtsjukvård i framkant
Hjärtsjukvården på SÄS har länge varit i framkant i Sverige och både Borås och Skene ligger fortsatt i topp i landet.
- Det goda resultatet är en kombination av ett gediget kvalitetsarbete och kompetenta läkare som gör att vi snabbt kan ställa rätt diagnos och behandla patienter med misstänkt hjärtinfarkt, säger Hans-Göran Hagström, medicinsk direktör.

Kvalitetsarbetet har bland annat inneburit att man tagit fram beslutsstödssystemet ”Hjärtjournalen” – som ett viktigt instrument för att så långt som möjligt säkra att rätt åtgärder vidtas och rätt läkemedel ordineras.

Bra kvinnosjukvård
Förlossningsvården visar även den på god kvalitet och hög grad av effektivitet i årets mätningar. Sjukhuset genomför bland annat färre antal kejsarsnitt vid normala graviditeter och har färre kvinnor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning jämfört med regionen och övriga landet. Även när det gäller gynekologi ligger man mycket bra till. Patienter som genomgått en operation för livmoderframfall har färre komplikationer eller besvär efter operationen än i övriga landet.

- Vi har ett systematiskt förbättringsarbete och ständigt lärande i vår vardag som gör att vi når så bra resultat, säger Serney Bööj, verksamhetschef för Kvinnokliniken.

Få höftproteser behöver opereras om
Ortopedklinikens kvalitetsarbete för speciellt höftprotespatienter har också gett ett tydligt positivt resultat. När det gäller risken för tidiga komplikationer (inom två år) har risken minskat från 3,5 procent till 2,2 procent i Borås och till 1,6 procent i Skene.

- Trenden är glädjande för SÄS. Framför allt har risken för omoperation på grund av att höftleden går ur led minskat, säger Michael Eriksson, överläkare och processägare för artros i höft- och knäled.

När det gäller hållbarheten för en höftledsprotes, där siffror visar andelen omoperationer inom tio år, har ortopedkliniken i Borås och Skene bättre utfall än riksgenomsnittet.

Övrigt 
Andra specialiteter som ljumskbråcksoperationer, dialysvård, och vården av HIV- smittade håller också hög nationell standard.

– De nationella jämförelserna är ett viktigt instrument för att vi ska kunna fortsätta att utveckla vården på SÄS. Det är en naturlig del i vårt förbättringsarbete, avslutar Hans-Göran Hagström, medicinsk direktör. 

Fakta
Öppna Jämförelser är en kvalitets- och effektivitetsundersökning från Sveriges och Kommuner och Landsting i samarbete med Socialstyrelsen som redovisades för femte gången igår.  En komplett rapport finns att hämta på www.skl.se eller www.socialstyrelsen.se

 

 



Kontaktperson: Informationsenheten tfn 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF