Pressmeddelande
Från SÄS
2012-05-02 08:48


Hudcancer i fokus på Euromelanoma Day


Måndag 7 maj är det ännu en gång dags för Euromelanoma Day. Hudkliniken på Södra Älvsborgs Sjukhus tar då emot personer som vill få enstaka hudförändringar undersökta vid ett första, ganska snabbt läkarbesök. Tidbokning ska göras i förväg den här veckan.

Euromelanoma Day är en europeisk satsning med syftet att öka kunskapen om hudcancer och se till att den upptäcks i tid. Den som är över 18 år och har någon hudförändring som man är orolig för kan på Euromelanoma Day få den undersökt av en specialistläkare utan att behöva remiss i förväg. I Västra Götalandsregionen deltar åtta hudmottagningar, bland annat SÄS i Borås.

Att öka kunskapen om hudcancer är av största vikt då antalet hudcancerfall har ökat med fyra procent varje år det senaste decenniet. Någon minskning den närmaste tiden är inte att vänta. Man bör alltid söka läkare för bedömning om ett födelsemärke eller pigmentförändring ändrar sig i form, färg eller storlek.

– Det vi ser idag är ett resultat av 70- och 80-talens solande, säger Sara Oldberg Wagner, specialistläkare på hudkliniken på SÄS. Effekterna av de allt vanligare Thailandsresorna har ännu inte hunnit visa sig.

Pigmentmärke som utvecklats till ett malignt melanom. Foto: SÄS

Pigmentmärke som utvecklats till ett malignt melanom. Foto: SÄS

Information för personer som vill boka en tid

Den som är orolig för sina hudförändringar eller födelsemärken och vill få dem undersökta av hudläkare måndag 7 maj ska boka en tid för besöket. All tidbokning görs via telefon och besöket kostar lika mycket som ett vanligt specialistläkarbesök, 300 kronor. På SÄS finns utrymme att ta emot 90 patienter. Tidbokningen för Euromelanoma Day är öppen torsdag och fredag 3-4 maj kl 09:00-11:00 och det är ”först till kvarn” som gäller. Telefonnummer 033-616 3403. Den som inte får en besökstid på SÄS just på Euromelanoma Day kan istället vända sig till sin vårdcentral för en första bedömning.

Fakta om hudcancer

Det är solljusets ultravioletta strålning som är den huvudsakliga orsaken till hudcancer. Hur länge man kan vistas i solen beror på ens hudtyp. Men den generella rekommendationen ligger på max 20-30 minuters solande per dag.

Enbart i Sverige drabbas årligen över 2 800 personer av malignt melanom, cirka 5 000 av skivepitelcancer och ungefär 40 000 av basalcellscancer. Den farligaste typen av hudcancer är malignt melanom som kan ge metastaser. Upptäcks den i tid är prognosen dock mycket god. 



Kontaktperson: Sara Oldberg Wagner, tfn 033-616 1000
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF