Pressmeddelande
Från SÄS
2011-05-24 15:19


Klart för fortsatt ombyggnad till närsjukhus i Skene


Regionstyrelsen sa på tisdagen ja till att sätta igång fortsatta ombyggnationer, enligt beslut som fattades 2009, för att utveckla Södra Älvsborgs Sjukhus i Skene till ett patientnära sjukhus i samverkan med primärvård och kommunal sjukvård. Beslutet gäller etapp 2 och 3, som rör ombyggnad av kirurg- och medicinmottagning samt utformning av en postoperativ avdelning och en ny samlad entré och gemensam reception för alla besökande.

- Nu kan vi fortsätta arbetet med att utveckla SÄS Skene till ett modernt närsjukhus med en stor del planerad vård och mottagningsverksamhet för de vanligaste sjukdomarna, säger Peter Rosholm(s), ordförande i sjukhusstyrelsen.


Huvudentré SÄS Skene. Fotograf Bosse Haglund, SÄS.

Högupplöst bild på SÄS Skene alternativ 1 

Högupplöst bild på SÄS Skene alternativ 2

Etapp 2 innefattar ombyggnad av kirurgmottagningen, som utformas så att lokalerna ger förutsättningar för arbete i team. Varje undersökningsrum ges en så generell utformning som möjligt för att öka användbarhet och flexibilitet. I anslutning till befintliga operationssalar skapas en postoperativ avdelning med tolv uppvakningsplatser. Samtals- och undersökningsrum, liksom omklädningsrum utförs inom denna etapp. Byggstarten är planerad till halvårsskiftet 2011 och ombyggnaden beräknas pågå fram till juli 2012.

Etapp 3 omfattar en ny samlad entré, som ska inrymma all patientservice, såsom reception, central provtagning och café. Receptionen är gemensam för alla mottagningar och en central provtagning gör det möjligt för patienten att vid samma besök träffa läkare och ta prover. Dessutom skapas en ny förbindelsegång, som gör det enkelt för patienten att hitta till sin mottagning. Medicinmottagningen byggs också om i denna etapp, med inriktning att gynna arbete i team. I likhet med kirurgmottagningen skapas generella undersökningsrum. Ombyggnaden startar i november 2011 och pågår fram till oktober 2012.

Ombyggnationerna av SÄS i Skene kostnadsberäknas till totalt 122 mkr med en beräknad hyresökning per år om 9,9 mkr. För nu aktuella etapper 2 och 3 är utgiften 62 mkr.

- Nu får vi möjlighet att göra den nödvändiga upprustning som behövs i Skene och få samma standard som i den nya vårdbyggnaden Tehuset i Borås. Vi skapar förutsättningar för en vård nära patienten, som till övervägande del vårdas i enkelrum, säger Peter Rosholm(s), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Mer fakta

I december 2010 startade den första etappen av arbetet med ombyggnation av två vårdavdelningar med 21-24 vårdplatser. Etapp 4, som är den avslutande etappen i moderniseringen av SÄS Skene, omfattar ombyggnad primärvårdens vårdcentral. Ansökan om igångsättning av denna etapp planeras till regionstyrelsens sammanträde i september 2011. Byggstart kan ske i juni 2012 och etappen beräknas då vara klar i januari 2013.

Modernt närsjukhus

SÄS Skene ska utvecklas till ett närsjukhus med mottagningar inom de vanligaste specialiteterna som exempelvis diabetes, reumatologiska sjukdomar, hud-, ögon- och öronsjukdomar. På sikt blir det ett vård- och hälsocentrum, där sjukvård och annan hälsorelaterad verksamhet samlas.

Utökad operationsverksamhet

Den planerade operationsverksamheten ska utökas, framförallt inom dagkirurgi, med fler operationer av exempelvis höft- och knäleder. När samma operationer görs på samma ställe kan de planeras på ett annat sätt, vilket leder till effektivare flöden och kortare väntetider.

Vårdavdelningar med enkelrum

Två vårdavdelningar utformas för att skapa praktiska förutsättningar för en vård nära patienten. Genom centralt placerade arbetsstationer på varje enhet har vårdpersonalen nära till sina patienter. Patienten vårdas till övervägande del i enkelrum, vilket minskar risken för vårdrelaterade infektioner och stärker patientens oberoende.



Kontaktperson: Peter Rosholm(s), ordförande sjukhusstyrelsen, 0703-26 13 06
Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-21 19 34 SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF