Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-15 14:15


Klartecken för fortsatta ombyggnationer för att uppnå en integrerad vård i Borås


Regionstyrelsen sa på tisdagen ja till att sätta igång planerade ombyggnationer för att fortsätta utveckla vården på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Beslutet ger klartecken för den tredje och avslutande etappen som rör flera ombyggnationer för att skapa önskade samband mellan den nya vårdbyggnaden Tehuset och övriga sjukhuset.

- Det känns väldigt bra att vi nu kan slutföra de ombyggnationer som vi planerat för att utveckla och modernisera vården. Nu får vi de praktiska förutsättningar vi behöver för att fortsätta arbetet med att få de strategier som format vården i vår nya byggnad Tehuset till att omfatta hela sjukhuset, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

SÄS Borås
Foto: Södra Älvsborgs Sjukhus.
Klicka här för högupplöst bild på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.

Etapp 3 är en av fyra etapper i det utvecklingsarbete som kallas vårdutveckling 2010+ för att uppnå en integrerad öppen och sluten vård och skapa bättre samband i vården. Det innebär att mottagningar flyttas och placeras i direkt anslutning till vårdavdelningar, bland annat i Tehuset. Dessutom ska verksamheter som ofta samverkar med varandra placeras nära varandra. Ombyggnationerna ska leda fram till att vården för en viss patientgrupp finns samlad på ett och samma ställe.

Den nu aktuella etappen möjliggör en integrerad vård inom hjärt- lungkliniken, kirurgkliniken, medicin- och onkologkliniken samt barn- och ungdomskliniken. Pågående etapper i projektet, etapp 1,2 och 4, har bland annat skapat närmare samband för den ortopediska vården.

- En integrerad vård innebär en bättre kontinuitet för patienten som får större möjlighet att träffa samma personal på mottagning och vårdavdelning. Samtidigt bidrar närhet och samverkan till en bättre och effektivare vård, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Ombyggnationerna startar i januari 2012 och investeringsutgiften beräknas till 113 mkr. Etapp 3 innehåller ombyggnader för följande verksamheter:

  • Diabetesmottagning och endokrinmottagning (hormonella sjukdomar)
  • Hjärt-/Lungmottagning inklusive pacemakermottagning och barndagvård
  • PCI-laboratorium (ballongvidgning av hjärtats kranskärl) 
  • Mag-/tarm-/njurmottagning och mottagning för neurofysiologi
  • Kirurgmottagning, urologicentrum, vårdavdelning samt PRIS-enheten (Palliativt resursteam i Södra Älvsborg för vård att patienter i livets slutskede)

Fakta vårdutveckling 2010+, SÄS Borås

Vårdutveckling 2010+ är en fortsättning på den modernisering av SÄS som startade i samband med byggandet av den nya vårdbyggnaden, Tehuset. Tehuset har gjort det möjligt att knyta samman vården för att underlätta för patienten. Verksamheter som ofta samverkar kring samma patient har eller kommer att placeras i anslutning till varandra. Därmed blir det lättare att samla rätt kompetenser för en viss sjukdom och samordna insatser utan att flytta patienten. Ombyggnationerna startade i april 2010 och beräknas vara klara hösten 2013. Hela projektet, som består av fyra etapper, är idag kostnadsberäknat till 292 mkr, enligt den senaste prognosen, och omfattar ombyggnad av cirka 20 000 kvadratmeter. I pågående etapper ingår:

Etapp 1

  • Patienthotell

  • BB-vård 

  • Två akutvårdsavdelningar 

  • Återbesöksmottagning på akutplanet

Etapp 2

  • Ortopedi, mottagning och administration

  • Hematologi/Onkologi, mottagning och administration

  • Gynekologi, mottagning och administration 

Etapp 4

  • Ögonmottagning 
  • Ögonoperation och mottagning




Kontaktperson: Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00
Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211 934 SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF