Pressmeddelande
Från (None)
2010-09-07 14:30


Klartecken för ombyggnationer i Skene och Borås


Regionstyrelsen sa på tisdagen ja till att sätta igång planerade ombyggnationer för att kunna utveckla vården på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås och Skene. Besluten ger klartecken för den första etappen av ombyggnad i Skene, som rör två vårdenheter, samt ytterligare två etapper av ombyggnationer i Borås, för att uppnå en integrerad öppen och sluten vård.

- Det känns naturligtvis bra att vi kan fortsätta vårt arbete med att utveckla vården som vi planerat, både i Skene och Borås. De strategier som format vården i vår nya byggnad Tehuset, ska nu utvecklas till att omfatta hela sjukhuset, säger Christer Wettervik, t.f sjukhusdirektör.

SÄS Skene

På SÄS Skene rör beslutet den första etappen i det arbete som benämns ”Skene vård och hälsocentrum etapp1”. Patienterna ska, liksom i Tehuset, i största möjliga utsträckning vårdas och behandlas i enkelrum och lokalerna ska utformas så att de stödjer arbetssättet ”patientnärmre vård”.

Etapp 1

  • Avdelning 4 (stroke) på plan 5
  • Avdelning 8 (ortopedi, kirurgi och medicin) på plan 6

Byggstarten för etapp 1 planeras till december 2010 och arbetet beräknas vara genomfört i februari 2012. Investeringsutgiften för etapp 1 beräknas till 43 mkr och omfattar ombyggnad av ca 3060 kvadratmeter.

Hela projektet Skene vård och hälsocentrum, består av fyra etapper som berör samlad mottagning, dagkirurgi, administrativa arbetsplatser, provtagning, laboratorium, entréhall, reception, vårdcentral och café. Kostnadsberäknas totalt till ca113 mkr och beräknas vara klart i januari 2013.

SÄS Borås

På SÄS Borås rör beslutet etapp 2 och 4 i det arbete som benämns vårdutveckling 2010+, där mottagningar i nuvarande huvudbyggnad ska flyttas och placeras i direkt anslutning till slutenvårdsenheterna i Tehuset. Ombyggnationerna ska leda fram till att vården för en viss patientgrupp finns samlad på ett och samma ställe. För patienten innebär det möjligheter till bättre kontinuitet med möjlighet att möta samma personal på mottagning och vårdenhet. Samtidigt bidrar närheten till en bättre och effektivare vård.

Etapp 2

  • Ortopedi, mottagning och administration i plan  5
  • Hematologi/Onkologi, mottagning och administration i plan 7
  • Gynekologi, mottagning och administration i plan 8

Etapp 4

  • Ögonmottagning i plan 1
  • Ögonoperation och mottagning i plan K1

Byggstarten för etapp 2 planeras till november 2010 och beräknas vara genomförd i april 2013. Etapp 4 planeras pågå under perioden april till december 2011. Investeringsutgiften för de båda etapperna beräknas till 89 mkr. Hela projektet, som består av fyra etapper, är idag kostnadsberäknat till 255 mkr, enligt den senaste prognosen, och omfattar ombyggnad av cirka 19 000 kvadratmeter.



Kontaktperson: Christer Wettervik, tf sjukhusdirektör, 033-616 10 00
Martti Valkonen, servicechef 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934 SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF