Pressmeddelande
Från (None)
2008-12-01 15:00


Konstruktivt möte med Referensgruppen för Skene 28 nov 2008


Vid referensgruppens möte presenterade ledningen för Södra Älvsborgs Sjukhus sitt förslag till ny vårdstruktur. Förslaget syftar till att anpassa sjukhusets kostnader till en ny och sänkt intäktsnivå.

Förslaget innebär stora ingrepp av sjukhusens inriktning. SÄS Skene blir ett specialistsjukhus inriktat på öppen vård och dagkirurgi. Den slutna vården (hel-dygnsvården) koncentreras till SÄS Borås liksom den akuta vården. Även SÄS Borås ställs inför stora förändringar med krav på kortare vårdtider för bl.a. strokepatienter. Chefläkaren Christer Wettervik konstaterade att SÄS står inför svåra förändringar men som är möjliga att genomföra med bibehållen medicinsk säkerhet och kvalitet och avsevärt reducerade kostnader.

I referensgruppen ingår representanter för aktionsgruppen Bevara nattakuten, ortens företagarförening (MINAB), Mark och Svenljunga kommuners äldreomsorg samt primärvård och hälso- och sjukvårdskansli.

I grunden fanns generellt en förståelse för sjukhusledningens förslag. Flera tryckte på värdet av en nära tillgång även till heldygnsvård men det fanns också en insikt om de krav som följer av de ändrade ekonomiska förutsättningarna.
SÄS är numera ett hälsofrämjande sjukhus och att det finns en stor potential i detta betonades av flera deltagare. Samverkan mellan den kommunala sjukvården, primärvården och sjukhuset är en nödvändighet för att ge medborgarna en god service. Här finns mer att göra även om samarbetsklimatet är mycket bra.

Från MINAB:s sida presenterades en idéskiss som byggde på att SÄS Borås i huvudsak inriktades på dels komplicerade vårdfall men även på volymproduktion. SÄS Skene kunde bli ett innovativt centrum med stor flexibilitet. Sjukhusledningens förslag innebär att SÄS Skene kan erbjuda vård inom ett femtontal länsspecialiteter inklusive dialys motsäger inte grundtanken med ett innovativt sjukhus.

Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran tackade gruppen för konstruktiva insatser och kunde konstatera att det i gruppen fanns en förståelse för det förslag som lagts även om det också gett uttryck för avvikande synpunkter.



Kontaktperson: Informationschef Björn Gustafsson, 033-18 11 65, 070-518 11 65


Läs meddelandet som PDF