Pressmeddelande
Från SÄS
2015-02-06 11:30


Läkare och handledare firades vid årets premieringsfest


Ett 30-tal läkare uppvaktades under festliga former vid SÄS årliga premieringsfest, i år torsdag 5 februari. Dessutom utsågs årets AT- och ST-handledare för sina goda insatser med att handleda läkarna under deras utbildningstid.

Premieringsfesten är ett sätt att uppvakta de läkare som efter AT- respektive ST-tjänstgöring blivit godkända som legitimerade läkare eller specialister. Sammanlagt avslutade närmare ett 60-tal läkare sin utbildningstid på SÄS 2014. Årets fest bjöd traditionsenligt på tal av sjukhusdirektören, middag, musik och spex för de nya legitimerade läkarna och färdiga specialisterna.

SÄS-veteran årets handledare för ST-läkare

Till årets ST-handledare 2014 utsågs Håkan Svedberg, öronkirurg och överläkare på kirurgkliniken. Motivering:

"Erfarenhet och kunskap är något Håkan gärna delar med sig av, på ett lugnt sätt oavsett situation. Det kan vara i en operationssal, stressigt på en fullspäckad mottagning eller då det är riktigt bråttom på akuten. Håkan behåller alltid lugnet och kan resonera kring handläggning. Håkan är även mån om att ST-läkarna ska få följa med honom vid operationer. Tack för den suveräna mentor du varit för många ST-läkare".

Håkan Svedberg.
Håkan Svedberg med vandringspokalen för utmärkelsen årets ST-handledare. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Högupplöst bild.

– Priset kommer helt oväntat men jag är mycket stolt och glad, säger Håkan Svedberg. Det är fortfarande roligt att jobba och jag hoppas och tror att jag har kunskap att lämna över till nästa generation. Som handledare tror jag det är viktigt att skapa lugn i situationen, inte minst vid operationstillfällen. Det gäller att ha tålamod och komma med praktiska råd men inte gå in och ta över. Det är ett mycket givande uppdrag att handleda blivande specialistläkare.

Jobbar kvar trots att han blivit pensionär

Håkan Svedberg började på SÄS 1982 och var öron-näsa-halsklinikens verksamhetschef 2002-2007. Han är med god marginal pensionär men jobbar kvar på deltid, framförallt med utbildning av klinikens ST-läkare och de specialister som gör öronkirurgi. 

Årets AT-handledare för andra gången

Årets AT-handledare blev kirurgen Robert Olin. Motivering: "För sitt ovärderliga stöd till AT-läkarna, sin entusiasmerande och prestigelösa personlighet. Med flest nomineringar tilldelas Robert Olin priset som årets AT-handledare 2014". Dessvärre kunde Robert Olin inte medverka på festen.

Robert Olin
Robert Olin, här vid premieringsfesten 2012 då han var en av dem som fick diplom och en ros som färdig specialist under 2011. Då som nu uppvaktades läkarna av sjukhusdirektör Thomas Wallén och ST-studierektorn Valeri Strokan. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Högupplöst bild.

- Jag känner mig förstås väldigt hedrad över priset, säger Robert Olin. För mig är det ett tecken på att man trots den mycket stressade vardagen ändå lyckas förmedla hur roligt det är med kirurgi och vilken nytta man kan göra med ett gott omhändertagande av patienterna. Våra AT-läkare är en oerhörd tillgång som vi måste vara rädda om. För mig är det självklart att nästan alla tillfällen går att använda till undervisning. Handledarpriset gör mig än mer övertygad om att detta är rätt väg att gå. Stort tack!

Robert Olin kom till SÄS som AT-läkare och har arbetat kvar sedan dess. Han blev färdig specialist i kirurgi 2011 och har redan en gång utsetts till årets AT-handledare. Förra året var han dessutom en av de nominerade till priset. Under kvällen blev det också gruppfotografering och utdelning av diplom som ett minne för alla nyblivna legitimerade läkare och specialister.

Nya legitimerade läkare 2014

Nya legitimerade läkare på SÄS 2014.

Övre raden från vänster: Henrik Klerfors, Niklas Gärdefors, David Wikström, Daniel Näslund, Carl Axelson, Erik Malmberg, Henrik Johansson. Nedre raden från vänster: Cecilia Svensson, Emelie Strannberg, Jonathan Andersson, Isabelle Borssén, Tibella Barkarmo, Jennie Larsudd. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Högupplöst bild.

Inte med på festen: Beatrice Aldenborg, Jacob Philipsson, Frida Hallgren, Rebecka Alteryd, Rim Berggren, Saija Vuojärvi, Alexander Nyman, Peshang Abdul, Hanif Sadeghitehrani, Maria Ketonen, Kristina Sandberg, Claes-Henrik Berg, Jonas Karlsson, Annika Bilting Glise, Sara Fredh, Disa Matsdotter Henriksson, Erik Sjöstedt, Alexandra Witkovska, David Adrian, Ali Al-Dabbagh, Ida Abrahamsson Olinder.

Färdiga specialister 2014
Färdiga specialistläkare på SÄS 2014.

Övre raden från vänster: Valentin Dinca, psykiatri, Ana Dinca, psykiatri, Karin Kronogård, anestesi och intensivvård, Laila Mikaelsson, gastroentrologi, Angelica Steen, barn- och ungdomsmedicin, Aikaterini Manta, obstetrik och gynekologi, Roger Svensson, kirurgi, Levente Tanacs, akutsjukvård. Nedre raden från vänster: Georgios Zervas, barn- och ungdomspsykiatri, Dimitrios Kontolaimos, psykiatri, Lovisa Turesson, barn- och ungdomspsykiatri, Anna Widell, infektionsmedicin, Karin Ludwigs, kirurgi, Maria Odqvist, internmedicin. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Högupplöst bild.

Inte med på festen: Dimitrous Goutos, internmedicin, Christodoulos Borodimo, ögonsjukdomar, Eva Michael, barn- och ungdomsmedicin, Jo Wennerås, kärlkirurgi, Bing Pan, psykiatri, Stergios Iatrou, psykiatri, Ylva Jugård, ögonsjukdomar, Alexandra Serrano, psykiatri.



Kontaktperson: Pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF