Pressmeddelande
Från SÄS
2013-01-15 07:30


Lång utvecklingsresa för ögonklinikens nya verksamhetschef


Adel Zawia har de senaste åren varit specialitetsansvarig överläkare på ögonkliniken. Det senaste året har han även varit läkarchef. Nu tar han ytterligare ett steg framåt genom att bli klinikens verksamhetschef.

- Jag tycker faktiskt att det är spännande på alla sätt och en stor utmaning. Jag har jobbat länge och har bred erfarenhet, både som kliniker och specialitetsansvarig, och har varit verksamhetschefens rådgivare i frågor som rör riktlinjer och patientsäkerhet. Det har rustat mig väl inför uppdraget, men utmaningen är stor, säger han.

Adel Zawia, verksamhetschef på ögonkliniken, SÄS


Adel Zawia, ny verksamhetschef på ögonkliniken.
Klicka här för högupplöst bild på Adel Zawia.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Från Libyen via Tyskland till Sverige

Han har gjort en lång resa för att komma hit. Adel Zawia kommer ursprungligen från Libyen, där han utbildade sig till läkare och blev färdig ögonspecialist 1992. Året efter flyttade han till Tyskland, där han fortsatte sin vidareutbildning. Han arbetade på ett universitetssjukhus i Marburg, som specialiserat sig på ögonsjukvård. För tio år sedan kallade Sverige och Västra Götalandsregionen på honom. Han rekryterades hit till Södra Älvsborgs Sjukhus genom regionens rekryteringsprogram.

- Jag minns med värme hur vår verksamhetschef Eva Rahn  tog hand om mig och min familj när vi kom hit. Hon ordnade boende åt oss, hjälpte till att integrera mig på kliniken och min familj i samhället. Det glömmer jag aldrig.

Adel Zawia är specialist inom medicinsk retina, som rör diabetesförändringar och sjukdomar i näthinnans kärl och gula fläcken, och kataraktkirurg (grå starr). Han har också disputerat i sitt hemland med en avhandling kring diabetesförändringar i gula fläcken.  Eftersom ögonkliniken har behov av hans kirurgiska kunskaper kommer han till viss del att fortsätta med sitt kliniska arbete och han menar att det också blir en utmaning att hitta ett bra upplägg för det. 

- Jag ser mig som en medlem i vårt lag, en coach, och den som ska försöka styra. Det är en ansvarsfull uppgift och det finns många som kan hjälpa mig. Jag ser en stor potential hos alla våra duktiga medarbetare och vet hur mycket de kan leverera. Vi har en oerhört god stämning bland alla yrkeskategorier på kliniken samt en hög lojalitet och ett stort engagemang.

Stora utmaningar väntar

Han tar över en klinik som har stora utmaningar framför sig. Den medicinska utvecklingen har gjort det möjligt att behandla sjukdomar som tidigare inte gått att behandla, som exempelvis ålderförändringar i gula fläcken, och inflödet av patienter ökar ständigt. Det senaste året har antalet nyinkomna remisser ökat med 12-13 procent och de största grupperna är patienter med grön och grå starr, diabetesförändringar samt ålderssjukdomar i gula fläcken.

- Den allra största utmaningen är sjukhusets ekonomiska situation, som innebär att vi behöver se  hur vi kan använda våra resurser på rätt sätt för att åstadkomma ett jämt och bra patientflöde i vår verksamhet.  Vi behöver titta på våra arbetssätt och se hur vi i större utsträckning kan minska onödiga återbesök genom att exempelvis göra flera olika insatser under ett och samma patientbesök, säger han. 

Han efterträder Eva Rahn, som går vidare till tjänsten som utvecklingscontroller på anestesikliniken.

Kort om Adel

  • Är 49 år och bor i Borås tillsammans med sin familj, som består av fru och tre barn. 
  • På fritiden gillar han att läsa.  
  • Är en riktig språkvirtuos. Talar fyra språk. Förutom arabiska och svenska talar han tyska och engelska.  




Kontaktperson: Adel Zawia, verksamhetschef ögonkliniken, 033-616 39 31
SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF