Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-14 09:30


Lättvårdsambulans bidrar till ökad tillgänglighet vid akuta uppdrag – införs på SÄS under nästa år


Försöket med en lättvårdsambulans för patienter med begränsat vårdbehov blev så lyckat att det nu utökas till ett projekt som ska pågå under hela 2012. Lättvårdsambulansen, som testades under 2,5 månader i somras, har bara fått positiva effekter.

- Den är bara bemannad med en person och är en avlastning för de vanliga ambulanserna som i större utsträckning kan ägna sig åt akuta prio 1 och prio 2 larm i upptagningsområdet, säger Marie Gardtman, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Lättvårdsambulans SÄS

Ambulanssjuksköterskan Mattias Öman hjälper en patient in i lättvårdsambulansen.
Foto Miriam Carlsson, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild.

Ambulanssjukvården på SÄS är först ut i regionen med en ny lättvårdsambulans. Den tar hand om planerade, icke akuta, överflyttningar av patienter mellan sjukhus. Det kan till exempel handla om patienter som under transporten kräver arytmiövervakning och/eller beredskap för eventuell medicinsk behandling . De kan ha opererats eller fått behandling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och ska tillbaka till SÄS i Borås eller Skene för eftervård.

Bakgrunden är idéer som funnits om att skapa en mer differentierad och effektiv vård för rätt vårdbehov. Intensivvårdsplatser används aldrig för patienter som bara är i behov av en plats på vårdavdelning. Då bör inte heller ambulanser, som alltid bemannas med två personer, användas för patienter med ett litet vårdbehov. Den jämförelsen förklarar resonemanget.

- Med lättvårdsambulansen har vi skapat ett alternativ som tidigare saknats. Nu har vi en möjlighet att effektivt utnyttja våra resurser genom att anpassa vårdnivån för patientens behov och få smartare transporter mellan sjukhusen, säger Marie Gardtman.

Ett studiebesök i Kronobergs län, där idén förverkligats och fungerat väl, stärkte övertygelsen om att införa en lättvårdsambulans. Den bemannas av erfarna och kunniga sjuksköterskor och har samma utrustning och läkemedel som en vanlig ambulans, vilket gör att patienten kan få samma behandling i lättvårdsambulansen. I bilen finns en bårplats och en sittplats och om tillfälle ges är det möjligt att transportera två patienter. Det är öppet mellan patientutrymme och förarplats, vilket innebär att sjuksköterskan har uppsikt över patienten under körningen. Det finns även en övervakningskamera och patienten kan larma vid behov.

Förutom en ökad tillgänglighet till ambulanserna vid akuta larm så bidrar lättvårdsambulansen även till en bättre vårdplanering på sjukhuset. Nu kan patienterna hämtas på bestämda tider på vårdavdelningarna utan plötsliga avbrott för akuta larm, som ambulanserna måste prioritera.

- Vi har fått mycket positiv respons eftersom det gör det lättare för vårdavdelningarna att i god tid planera sin vård och vilka vårdplatser som finns tillgängliga. Det underlättar även patientflödet från akutmottagningen, säger Marie Gardtman.

Förhoppningen är att lättvårdsambulansen även ska kunna bidra till att ambulanssjukvården når upp till målet att 80 procent av patienterna som larmar ambulans nås inom 20 minuter. Idag nås i genomsnitt 72 procent av patienterna inom den tiden. I januari 2013 väntar ytterligare utmaningar, då regionen satt upp målet att 90 procent av patienterna ska nås inom 20 minuter.

- Vi vet att vi kommer att få se positiva effekter, men det blir spännande att se i vilken utsträckning vi kan förbättra vår tillgänglighet när lättvårdsambulansen nu kommer att köras utöver vår ordinarie verksamhet, säger Marie Gardtman.

Fakta om SÄS lättvårdsambulans:

Projektet med lättvårdsambulansen startar i januari 2012 och pågår under hela året. Ambulanssjukvården har en lättvårdsambulans, som ska utnyttjas för icke akuta uppdrag där väntetiden inte påverkar patientens tillstånd. Dessa uppdrag kan vara tidsbeställda. Lättvårdsambulansen kommer att köras på vardagar kl 09:00 – 22:00 och på helger kl 09:00 – 18:00.


Ytterligare pressbilder

Lättvårdsambulans SÄS
Marie Gardtman, verksamhetschef för ambulanssjukvården,
Mattias Öman, ambulanssjuksköterska och Magnus Eriksson,
vårdenhetschef för ambulanssjukvården i Borås och Ulricehamn.
Foto: Miriam Carlsson, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild.
 

Lättvårdsambulans SÄS
SÄS lättvårdsambulans. Foto: Miriam Carlsson, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild.



Kontaktperson: Marie Gardtman, verksamhetschef ambulanssjukvården, 033-616 16 16
SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF