Pressmeddelande
Från (None)
2010-05-17 16:30


Medarbetare som publicerade en patientbild på facebook får skriftliga varningar


Södra Älvsborgs Sjukhus har beslutat om disciplinära åtgärder i form av skriftliga varningar till de två sjuksköterskor som var med och tog en bild på en nedsövd patient, som sedan publicerades på en privat sida på facebook.

- Efter noggrant övervägande har sjukhuset bedömt att det inte funnits något ont uppsåt att kränka patienten, men handlandet har brutit mot sekretesslagen och varit integritetskränkande gentemot patienten. Medarbetarna har agerat omdömeslöst, säger Jan Börjesson, personaladministrativ chef på SÄS.

Händelsen har utretts av HR-enheten tillsammans med chefer och berörda medarbetare på den klinik där det inträffade. Den sjuksköterska som publicerade bilden samt den sjuksköterska som tog bilden får skriftliga varningar. Sjukhuset har även varit i kontakt med Socialstyrelsen, som gjort bedömningen att det inte finns någon grund för en Lex Maria anmälan. Sjukhuset har däremot polisanmält händelsen för brott mot sekretesslagen.

- Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat. Patientsekretessen är en av de viktigaste hörnstenarna för oss som arbetar i vården. Vi måste på alla sätt säkerställa att patienter inte riskerar att bli publicerade på detta sätt utan sitt medgivande, säger Jan Börjesson.

Bilden på facebook togs bort omedelbart efter att sjukhuset fick kännedom om händelsen. Sjukhuset har även haft en dialog med patienten om det inträffade. De båda sjuksköterskorna beklagar händelsen och ber patienten om ursäkt.

 



Kontaktperson: Jan Börjesson, personaladministrativ chef, tfn 033-616 13 47
Maria Bohlin, kommunikationschef, 033-616 11 65


Läs meddelandet som PDF