Pressmeddelande
Från SÄS
2013-02-25 13:17


Nybyggda lokaler för förbättrad hjärt- och lungvård


Ett helt nytt PCI-labb, för vård vid kärlkramp och hjärtinfarkt, är nu invigt på hjärt-lungkliniken. I lokalerna finns också en ny operationssal för insättning av pacemakers. 

 

Eva-Britt Johansson och Eric Lodin framför den nya skärmen i PCI-labbet där man gör
röntgenundersökningar av hjärtats kranskärl. Foto: Peter Edquist.
Klicka för högupplöst bild.

Efter flera års planering och ombyggnader i omgångar har öppenvårdsmottagningarna inom hjärt-lungkliniken nu fått nya lokaler. Med anledning av att alla steg är avklarade var det i fredags invigning med bandklippning, mingel och visning av lokalerna för klinikens medarbetare och andra intresserade, även om just PCI-labbet redan varit igång i några månader.

– Det är väldigt skönt att allt nu är klart, säger vårdenhetschef Susanne Johansson på hjärtintensivavdelningen (HIA) som varit projektansvarig. I planeringen har vi tittat på hur patienterna rör sig. Många av dem kommer till flera mottagningar och en grundläggande tanke är att vi ska samarbeta mer mellan mottagningar framöver när vi nu har en bättre helhet i verksamheten.

Mindre strålning med den nya utrustningen

PCI-labbet, där man diagnosticerar och behandlar förträngningar i kranskärlen kring hjärtat, har fått ny utrustning och har flyttat upp från trånga lokaler två våningar ner och ligger nu i nära anslutning till hjärtintensivavdelningen, HIA. Här behandlas både patienter som ligger inne på HIA och de som kommer akut på grund av hjärtinfarkt. I satsningen ingår också en operationssal för pacemakers där man än så länge gör planerade operationer två dagar i veckan. Målet är att så småningom även klara av de akuta operationerna på plats som än så länge görs på centraloperation.

 – Nu har vi lokaler som är bättre byggda för att passa verksamheten, säger överläkare Eric Lodin. Vi har redan konstaterat att vi hinner med fler patienter här, och den nya utrustningen gör att vi får bättre bilder med betydligt mindre strålning. Vid akuta situationer är det också lättare att mobilisera personal från HIA.

– Det här är ett lyft på alla plan, inte minst ur arbetsmiljösynpunkt, säger Eva-Britt Johansson, PCI-sjuksköterska. Den stora vinsten är närheten till HIA.

För lungvården har ombyggnationerna inneburit att mottagningarna nu är samlade på ett ställe. Lokalerna ligger i anslutning till Tehuset där lungvårdavdelningen E41 finns på andra sidan hissar och lobby.

– Det är positivt med nya, mer ändamålsenliga lokaler, säger läkarchef Marianne Berndtson. Lokalerna för andningsresursteamet är bättre utformade för att möta framtidens behov. Den verksamheten har vuxit under flera år, bland annat på grund av att diagnoser som sömnapné och underventilation blivit mer kända. Vi är också nöjda med de nya arbetsexpeditionerna för läkarna på lungmottagningen eftersom vi ser en stor vinst i att hela tiden ha läkarna nära verksamheten.

100 år med lungsjukvård i Borås

Ombyggnaderna är en del av projektet Vårdutveckling 2010+, en fortsättning på principerna som startade med Tehuset och där öppen och sluten vård integreras för att skapa bättre samband mellan verksamheter som ofta samverkar med varandra.
Verksamhetschef Monica Hjelmgen höll tal vid invigningen, och kunde konstatera att det blivit väldigt fina lokaler för klinikens drygt 200 medarbetare. Hon gjorde också en historisk återblick och konstaterade att det just i år är 100-årsjubileum för lungvården i Borås, som startade på Västeråsen 1913, och att SÄS 1966 var först i Sverige med hjärtintensivvård.

– Jag är jätteglad för den här dagen som jag ser som ännu en milstolpe i klinikens historia, sade Monica Hjelmgren. Nu har vi lokaler som kommer att hålla många år framåt, och där vi kan fortsätta ligga i framkant. Men det är inte lokalerna som ger vården utan kompetenta medarbetare. Nu satsar vi på att utveckla arbetssätt och flöden för våra patienters bästa.

Detta ingår i Vårdutveckling 2010+ på hjärt-lungkliniken

 
• PCI-labb och operationssal för pacemaker
• Hjärtmottagning: läkarmottagning, sjuksköterskemottagning och mottagning för klinisk fysiologi, bland annat neurofys som nu flyttat från rehab-byggnaden
• Lung- och allergimottagning: läkar- och sjuksköterskemottagning inklusive lungfysiologiska undersökningar och syrgasmottagning. Rökavvänjningsteam. Lungdagvård inklusive cytostatikabehandling
• ART, andningsresursteam


 



Kontaktperson: Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF