Pressmeddelande
Från SÄS
2013-10-18 08:00


Nystart för blodgivning i Ulricehamn


Blodcentralen vid Södra Älvsborgs Sjukhus återupptar verksamheten med blodgivning i Ulricehamn. Med start tisdag 22 oktober kommer ulricehamnsborna att kunna lämna blod på orten varannan vecka. Blodcentralen finns i samma lokaler som hudmottagningen.

Maria Hermansson, enhetschef tranfusionsmedicin.
Maria Hermansson, enhetschef transfusionsmedicin. Foto: Pernilla Lundgren.
Klicka för högupplöst bild.

– Vi är glada att åter kunna erbjuda möjligheten att lämna blod i Ulricehamn, säger Maria Hermansson, enhetschef för transfusionsmedicin. Vi vet att det finns många som vill kunna lämna blod i Ulricehamn men som inte kunnat göra det de senaste åren.

Blodgivningen i Ulricehamn har legat nere de senaste tre åren på grund av en omorganisation inom primärvården, där SÄS tidigare hyrde in sig i lokalerna. Sedan dess har sjukhuset letat efter en ny lämplig lokal för verksamheten. Nu kommer man alltså att finnas i hudmottagningens lokaler på Storgatan 10 och ha öppet på tisdagar ojämna veckor klockan 09:00-13:45.

Tidigare blodgivare får kallelser på nytt

 – En del av blodgivarna i Ulricehamn har lämnat blod i Borås de senaste åren och för dem innebär detta ingen skillnad, säger Maria Hermansson. De kan lämna blod som vanligt. Även de som avstått blodgivning under uppehållet blir automatiskt kallade men eftersom det gått mer än två år sedan vi var i Ulricehamn måste dessa givare fylla i en ny hälsodeklaration.

För att underlätta arbetet vid mottagningen har blodcentralen skickat ut hälsodeklarationer till de givare som inte lämnat blod på mer än två år. Har det gått mer än fem år sedan senaste blodtappning blir man automatiskt avregistrerad. Även nya blodgivare är förstås välkomna att börja lämna blod. All bokning av tid sker via blodcentralen i Borås, tfn 033-616 2377.

 



Kontaktperson: Maria Hermansson, enhetschef transfusionsmedicin Borås, tfn 033-616 4530
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF