Pressmeddelande
Från SÄS
2011-02-11 14:30


Ögonläkare fick pris som årets bästa handledare för ST-läkare


För tredje året i rad har priset som årets handledare för blivande specialister delats ut på SÄS. I konkurrens med ett femtontal andra nominerade har Johan Björck, som är överläkare på ögonkliniken, utnämnts till årets bästa ST-handledare 2010. Han får priset bland annat för att han genom engagemang och dialog utvecklat sina ST-läkare.

Klicka här för högupplöst bild på Johan Björck, årets ST-handledare 2010. 

- Det är ett fint erkännande för det man gjort under åren. Samtidigt understryker det att det är en viktig sak vi håller på med, säger Johan Björck.

Johan Björk har arbetat på Södra Älvsborgs Sjukhus i 24 år, nästan uteslutande på ögonkliniken, där han bland annat har huvudansvar för den kroniska ögonsjukdomen glaukom. Han har varit handledare för ST-läkare under många år och får utmärkelsen utifrån de nomineringar som ST-läkarna har skickat in. Kriterier såsom tålamod och viljan av att dela med sig av sin långa erfarenhet har haft betydelse. Motiveringen lyder:
”För hans aldrig sinande intresse att undervisa. Trots pressade situationer tar Johan sig alltid tid att dela med sig av sin långa erfarenhet och sina gedigna och detaljerade kunskaper. Han är en förebild och en kompetent person som alltid har stort tålamod och gott humör.”

-Det är både trevligt och roligt att undervisa. Man har ju något att förmedla och det är fascinerande att se läkarna utvecklas i sin yrkesroll. I början frågar de mycket, men ju längre tiden går kommer färre och färre frågor och det är ett kvitto på att de fått nya kunskaper och erfarenheter som kan komma patienten till nytta, säger Johan Björck.

Priset, som förutom äran består av en vandringspokal, blommor och diplom, delades ut i samband med en uppvaktning av sjukhusets nyblivna specialistläkare. Under 2010 har sjukhuset utbildat 13 nya specialistläkare inom flera olika specialiteter, såsom kardiologi, geriatrik, onkologi och kirurgi.



Kontaktperson: Sami Kreutz, utbildningsledare för ST, 033-616 23 84
SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF