Pressmeddelande
Från SÄS
2013-01-24 07:30


Ökad patientsäkerhet och delaktighet med ombyggd dialysmottagning


Dialysmottagningen på SÄS i Borås har byggts om och fått en ny kostym, en ljus och modern inramning med mycket färg. Fler enkelrum, ett nytt egenvårdsrum respektive samtalsrum, samt en ny vattenanläggning är förbättringar för ökad patientsäkerhet och delaktighet.

- Det här är ett jättelyft för vår mottagning. Nu har vi fått mer ändamålsenliga lokaler med förutsättningar som gör att vi kan jobba mer med egenvård. Detta är helt i linje med sjukhusets mål att skapa möjligheter för patienterna att bli mer delaktiga i sin behandling, säger Camilla Ohlsson, vårdenhetschef på dialysmottagningen.

Den nya egenvårdsenheten på dialysmottagningen.
Högpplöst bild på den nya egenvårdsenheten på dialysmottagningen
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Till dialysmottagningen kommer kroniskt sjuka patienter med nedsatt funktion i sina njurar på grund av exempelvis njursvikt, diabetes, inflammation eller cystnjurar, som är en ärftlig njursjukdom. En normallång behandling tar cirka fyra timmar och de flesta klarar sig med dialys tre till fyra gånger i veckan. Det innebär att patienterna tillbringar mycket tid på mottagningen, som nu fått ett rejält ansiktslyft. Antalet enkelrum har utökats från ett till tre, vilket ger bättre möjligheter till enskilda samtal eller isolering, när patienter har magsjuka, influensa eller bär på multiresistenta bakterier. Enkelrummen ligger dessutom i kärnan av mottagningen, vilket gör att det är lättare att hela tiden ha koll på patienterna, som ibland kan må illa och kräkas av behandlingen. Det nya egenvårdsrummet har tre platser som utformats med samma utrustning och maskiner för att patienten ska kunna bli mer självständig och delaktig i sin vård.

- Det är viktigt att vi nu har möjlighet att i högre grad involvera fler patienter, som kan lära sig att klä maskinen, sätta på slangar och sticka sig själv. Vi har ju en stor spridning bland våra patienter när det gäller behov och tillstånd och vi får känna oss fram för att se vad vi kan göra för individuella anpassningar. Tanken är ju också att vi ska kunna lägga mer kraft på de patienter som har störst behov, säger Camilla Ohlsson.

Camilla Ohlsson, vårdenhetschef

Camilla Ohlsson, vårdenhetschef dialysmottagningen.
Högupplöst bild på Camilla Ohlsson, vårdenhetschef dialysmottagningen.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Totalt finns 18 tappställen på mottagningen, ett mer än tidigare, och vid varje plats finns dessutom en egen TV, vilket också är en förbättring jämfört med tidigare. Förutom egenvårdsrummet och enkelrummen finns två salar med vardera sex platser. På mottagningen finns även ett samtalsrum, något som tidigare saknats. Här kan patienten samtala ostört med kurator, dietist eller läkare, utan att riskera att andra patienter hör. Dessutom har den gamla vattenanläggningen, som var bland de äldsta i landet, bytts ut mot en ny. Det renade vattnet i anläggningen är en viktig del i dialysen, som renar blodet från slaggprodukter, tar bort överflödig vätska samt reglerar elektrolyter, till exempel kalium och natrium.

- Efter ombyggnaden styrs allt centralt, även dialysvätskan, vilket innebär att både vattnet och vätskan kommer i olika slingor ut till varje maskin. Det gör att vi slipper lyfta tunga dunkar och koppla in slangar till varje maskin och vi får en bättre arbetsmiljö, säger Camilla Ohlsson.

Fakta kring dialys

På Södra Älvsborgs Sjukhus finns tre dialysenheter; mottagningar i Skene och Borås samt en självdialysmottagning på Solhem i Borås. Runt 70-80 patienter får behandling på de olika mottagningarna. Vid varje dialys renas en blodmängd som motsvarar patientens kroppsvikt. En patient som väger 70 kilo behöver rena 70 liter blod. En dialys tar cirka 4 timmar och varje minut renas 3-4 dl blod. En normallång behandling tar cirka fyra timmar och de flesta klarar sig med dialys tre till fyra gånger i veckan.



Kontaktperson: Camilla Ohlsson, vårdenhetschef, 033-616 32 43
SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF