Sveriges Kommuner och Landsting, SKL har för tredje året presenterat sin undersökning ”Öppna jämförelser”, vars syfte är att visa på kvalitativa aspekter på vården. Unikt för årets presentation är att för första gången visas nu resultat även på sjukhusnivå. Merparten av de resultat som presenteras är för SÄS positiva, men det finns också resultat som pekar på att det finns utrymme för fortsatt förbättringsarbete.
Hjärtsjukvården vid SÄS, Borås och Skene, visar åter upp mycket goda värden för de indikatorer som ingår i undersökningen. Andelen patienter yngre än 80 år som behandlades med ballongvidgning vid akut hjärtinfarkt liksom den andel som får blodförtunnings- respektive blodfettssänkande medel är klart högre än för regionen och riket i genomsnitt. Att indikatorerna är relevanta styrks av att andelen döda i hjärtinfarkt inom 28 dagar är lägre vid SÄS än genomsnittet inom VG-region eller Sverige.
Andelen reoperationer inom 30 dagar efter primäroperation av ändtarmscancer ligger betydligt under genomsnittet för riket och markant under genomsnittet för regionen. Samma förhållande gäller även för vissa komplikationer i samband med förlossning; även där visar SÄS påtagligt goda resultat.
Kirurgkliniken vid SÄS har verksamhet i både Borås och Skene. Båda utbudspunkterna visar upp låg risk för behov av nytt ingrepp efter ljumskbråcksoperation. Särskilt kan nämnas resultatet i Skene där risken för reoperation är så lågt som cirka en femtedel av vad som gäller för riket i genomsnitt.
Strokevårdens resultat är något blandade. En hög andel av strokepatienterna vårdas på en särskild strokeenhet, vilket är viktigt för vårdens kvalitet. Samtidigt är det förhållandevis många patienter som fortfarande efter tre månaders vård är beroende av stödinsatser för att klara vardagslivets aktivivteter.
Dialysverksamhetens resultat kan förbättras. Dialyseffektiviteten når inte upp till regiongenomsnittet. Detta pekar på att det kan vara nödvändigt att behandla fler av patienterna med tätare intervall än vad man gör idag.
Vissa negativa effekterna av en i för vissa patienter mindre lämplig höftprotes märks fortfarande genom ett högre behov av reoperationer. Förhållandet är av övergående natur eftersom byte till bättre höftprotesmaterial är genomfört sedan några år.
Hela undersökningen finns på www.skl.se och www.socialstyrelsen.se