Pressmeddelande
Från SÄS
2012-01-20 09:30


Överläkare på SÄS utsedd till docent


Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare på medicin- och onkologkliniken på Södra Älvsborgs Sjukhus, har nyligen utsetts till docent vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

- Jag är både glad och stolt över det och tycker att det är mycket hedrande. Jag ser mig ändå som kliniker i första hand, men tycker det känns värdefullt att, utöver fortsatt patientarbete, kunna vara delaktig i och driva kvalificerad forskning, säger Ulf Henrik Mellqvist.

Ulf-henrik Mellqvist, överläkare och docent, SÄS
Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare och docent, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild på Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare och docent, SÄS.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Docent är en titel som markerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktorsexamen och en docent ska avsevärt ha breddat och fördjupat sin forskning. Ulf-Henrik Mellqvist har doktorerat inom hematologi med forskning kring blodcancersjukdomar. Efter det har han fortsatt att vara forskningsaktiv med sammanlagt 40 arbeten publicerade inom ämnet. Han har även undervisat flera år på högskole- och universitetsnivå, bland annat på Högskolan i Borås och Vårdhögskolan i Göteborg. I årets upplaga av läkarboken Intermedicin, som alla blivande läkare läser under sin utbildning, har han, tillsammans med en läkarkollega från Karolinska Universitetssjukhuset, skrivit avsnittet om blodcancersjukdomen Myelom.

Docenttiteln innebär att Ulf-Henrik Mellqvist numera kan bli forskningsledare för doktorander. Just nu handleder han två doktorander vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som forskar inom hematologi. På Södra Älvsborgs Sjukhus finns det många medarbetare som har disputerat, men därefter inte fortsatt med sin forskning. Ulf-Henrik Mellqvist hoppas att hans utnämning kan sporra fler att fortsätta.

- Jag tror att det är avgörande för framtiden att vårt sjukhus, som har en hög ambition och vilja att utveckla vården, kan ha en livaktig forskning. Det är oerhört viktigt för att vi inte bara passivt ska ta emot nya resultat utan kritisk granskning, säger Ulf-Henrik Mellqvist.

Flera forskningsstudier kring Myelom

Han har den senaste tiden lett en stor nordisk studie kring Myelom, som nyligen avslutats. Studien har visat att det går att hålla sjukdomen under god kontroll så att patienten kan leva ett helt normalt liv under längre tid. All forskning kring sjukdomen har bidraget till att patienterna lever flera år längre idag än för ett par decennier sedan.

Under 2012 ansvarar han för den nordiska delen i en stor europeisk studie kring Myelom där sammanlagt 1500 patienter ska ingå. Studien kommer att besvara flera frågor, bland annat om patienten ska ha underhållsbehandling för att ha kontroll på sjukdomen under längre tid och om mycket intensiv behandling fortsatt är nödvändig. Studien ska även ge svar på hur de många läkemedel som tagits fram mot Myelom kan utnyttjas och kombineras. Det handlar om fyra nya läkemedel sedan millennieskiftet.

 



Kontaktperson: Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare och docent, 033-616 10 34
SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF