Pressmeddelande
Från SÄS
2011-04-19 13:00


Patientärende anmäls till socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar på tisdagen in en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Fallet gäller en kvinna i 40-års åldern som genomgick en operation mot fetma med en så kallad gastric bypass då större delen av magsäcken kopplas från mag-tarm kanalen. I efterförloppet fick hon en blodpropp som behandlades med blodförtunnande medicin. Efter en tid uppstod en blödning i operationsområdet inne i magen vilket inte upptäcktes direkt. Patienten inkom medvetslös och blödningen stoppades vid en ny operation. I efterförloppet har patienten fått en hjärnskada på grund av den syrebrist som uppstod i samband med blödningen. 

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Jerker Isacson, chefläkare, tfn 033-616 10 00
SÄS Pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF