På fredagen invigdes en ny modern ögonklinik på Södra Älvsborgs Sjukhus. Med den nya kliniken har sjukhuset skapat förutsättningar för en modern ögonsjukvård rustad för en ökad efterfrågan. Mottagningen är byggd för en patientnärmre vård, där personalen arbetar i team kring olika patientgrupper. All operationsverksamhet finns samlad på ett plan och antalet operationssalar har utökats från tre till fyra.
- Vi har skapat förutsättningar för att kunna jobba mer effektivt på vår mottagningen och på så sätt ge bättre service till våra patienter, samtidigt som vi har större möjligheter att möta det ökande operationsbehovet hos fler patientgrupper, både nu och i framtiden, säger Eva Lorentzon Rahn, verksamhetschef på ögonkliniken.
Operationssjuksköterskan Maria Anderson i en av de nya operationssalarna.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild på Maria Anderson.
Eftersom det idag är möjligt att behandla ögonsjukdomar som tidigare inte gått att behandla växer ögonsjukvården hela tiden. Sedan fyra år tillbaka behandlar kliniken patienter med åldersförändringar i gula fläcken genom att spruta in ett läkemedel i glaskroppen, ett ingrepp som görs i en operationssal. Sedan i höstas behandlas ytterligare en patientgrupp, diabetespatienter med en svullnad i gula fläcken, på liknande sätt. Samtidigt ökar operationsbehovet hos patienter med grå starr. Med fler salar och ny effektiv teknik ska fler operationer kunna genomföras. Idag görs omkring 3500 operationer per år, varav större delen är operationer av grå starr.
- Vi kan se att det blir möjligt att utföra ytterligare ca 1000 operationer per år. Genom att vi nu har likadan teknik på alla operationssalar ökar både kvaliteten och patientsäkerheten. Dessutom ger den lägre driftskostnader, säger Eva Lorentzon Rahn.
Eva Lorentzon Rahn, verksamhetschef, i de nya mottagningslokalerna.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild på Eva Lorentzon Rahn.
Mottagningen med sammanlagt 28 behandlingsrum är uppdelad utifrån olika diagnosgrupper. Patienter med till exempel grön starr kommer att mötas av ett team, som arbetar med just denna grupp, i en del av mottagningen. Behandlingsrummen är utrustade för den aktuella patientgruppen och alla apparater som behövs för att exempelvis mäta tryck eller refraktion finns i närheten.
- Idag finns denna teknik uppsatt på väggarna i våra korridorer och patienterna får flyttas fram och tillbaka. Nu har vi kunnat planera för tekniska stationer i direkt anslutning till behandlingsrummen för en bättre logistik och ett bättre omhändertagande, säger Eva Lorentzon Rahn.
För att öka tillgängligheten och skapa effektivare flöden separeras de akuta fallen från planerade besök. Fler och mindre väntrum ska också skapa en lugnare miljö på mottagningen.
Verksamhetens nya placering, intill Apoteket i sjukhusets huvudentré, innebär också fördelar. Närheten till incheckningen gör det lättare för ögonpatienter med synproblem att hitta. Ögonkliniken blir också granne med akutmottagningen.
- Närheten underlättar vår samverkan. Våra jourrum kommer dessutom att ligga i direkt anslutning till akuten, vilket förenklar arbetet för våra jourläkare, säger Mattias Åbom, vårdenhetschef på ögonkliniken.
Den hyresgrundande investeringen för den nya ögonkliniken ligger på 30 mkr. Utöver det tillkommer kostnader för ny utrustning på 13, 5 mkr.
Fakta kring ombyggnationen
Ögonkliniken tar emot omkring 38 000 besök per år och gör ca 3500 operationer per år, varav större delen (ca 2500) är kataraktoperationer (grå starr). Alla ögonoperationer som kräver narkos, som exempelvis skelningar, kommer i fortsättningen att ske på centraloperation, S21. Ögonkliniken flyttar in i nyrenoverade lokaler intill Apoteket i SÄS huvudentré. Ögonmottagningen finns i entréplanet och på våningen under, i plan K1, finns operationsenheten och mottagningen för patienter med grå starr.
Ombyggnaden och flytten av ögonkliniken är en del i projektet som heter vårdutveckling 2010+, för att skapa en integrerad vård på sjukhuset. Mottagningar flyttas och placeras i anslutning till de vårdavdelningar som finns i Tehuset, för att samla vården för vissa patientgrupper på ett ställe. Ombyggnadsarbetena startade våren 2010 och pågår fram till hösten 2013. Ombyggnationerna berör byggnaderna 1, 2, 4, 6, 7 och 13. Det är sjukhusets gamla huvudbyggnader och den byggnad som ligger i anslutning till SÄS huvudentré. Den hyresgrundande investeringen för hela projektet, som består av fyra etapper, är 295 mkr och omfattar ombyggnad av cirka 20 000 kvadratmeter.