Pressmeddelande
Från SÄS
2012-11-21 15:14


Pressmeddelande: månadsrapporten för oktober godkändes av sjukhusstyrelsen


Novembersammanträdet idag med styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus hade huvudsakligen informationspunkter på dagordningen. En av två beslutspunkter var månadsrapporten för oktober om sjukhusets resultat, ekonomiska prognos och verksamheten i stort. Styrelsen godkände rapporten vars prognos visar på ett resultat för hela 2012 på minus 150 miljoner kronor.

– Sjukhusledningen har under året gjort ett mycket bra arbete med att få ner kostnaderna, men dessvärre har det inte gett tillräcklig effekt, säger styrelsens ordförande Peter Rosholm (s). Arbetet måste nu intensifieras ytterligare.

Styrelsen gav därför i uppdrag till det utökade presidiet som fokuserar särskilt på åtgärdsplanen för vård och ekonomi i balans att senast till nästa styrelsemöte återkomma med förslag på vad som ytterligare kan göras. Särskilt ska man titta på de stora kostnadsposterna.

– Personalkostnaderna har planat ut men de minskar inte som vi hade hoppats, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén. Det beror dels på lönerevisionen som gett något högre löneökningar än budgeterat, men också på att vårdproduktionen ständigt ökar. Det är svårt att helt kombinera med färre medarbetare inom vården. Däremot har vi minskat den administrativa personalen. 

Månadsrapporten för oktober

Resultatet till och med oktober är -128,6 mkr. Intäkterna har ökat med 4,0 procent och kostnaderna med 2,8 procent jämfört med samma period förra året. Sjukhuset har under 2012 fokus på att optimera flöden och en fortsatt god tillgänglighet. Målet är att erbjuda patienterna ett första besök eller behandling inom 30 dagar. Andelen patienter som fått vård inom gränsen för vårdgarantin (90 dagar) är efter oktober 100 procent för mottagningsbesök, 98 procent för behandling och 100 procent för besök inom barn- och ungdomspsykiatrin där målet alltid är max 30 dagars väntetid. Måluppfyllelsen för besök eller behandling inom 60 dagar är 91 respektive 89 procent och 65 respektive 67 procent för målet 30 dagar.

Åtgärdsplanen 2012

Arbetet med nuvarande åtgärdsplan för en vård och ekonomi i balans fortsätter att visa resultat och effekten till och med oktober är 89 miljoner kronor. Prognosen för 2012 totalt är 103 miljoner, med en helårseffekt på 128 mkr. Den planerade besparingseffekten av att minska antalet vårdplatser, bland annat genom att gå från sjudygns- till femdygnsvård i Skene tidigare i höst, får inte fullt genomslag förrän 2013. Däremot har sjukhusets lyckats väl med besparingsmål för bland annat operationsmaterial och läkemedel, och med att öka intäkterna för externa tjänster vid kliniken för bild- och laboratoriemedicin, framförallt röntgen.

Pilotprojekt servicepaketet i Tehuset

SÄS har under året haft i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt där en ny arbetsordning har testats, det så kallade servicepaketet. Uppdraget har inneburit att Regionservice utför icke patientrelaterade uppgifter på sex vårdavdelningar i Tehuset, bland annat tjänster som slutstädning på vårdrum, städning av sköljrum och fram- och bortplockning av mat/dryck vid måltider. Målet var bland annat att effektivisera arbetet och frigöra mer tid för patientnära vård. Sjukhusstyrelsen fick vid mötet en första presentation av utvärderingen av projektet. Den visar att projektet inte gett några ekonomiska vinster men däremot en högre kvalitet på städningen. En slutrapport ska skickas till den regionala projektgruppen i december och kommer att utgöra en del av underlaget inför beslut om eventuellt genomförande av servicepaketet på alla sjukhus i Västra Götalandsregionen.

Uppföljning av ägaruppdrag för akutmottagningar

2009 beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet om ägaruppdrag för utveckling av akutmottagningarna i Västra Götalandsregionen. Sjukhusen ska halvårsvis redovisa hur arbetet fortskrider och styrelsen godkände den senaste rapporten från akutmottagningen i Borås. Utvecklingsarbetet på SÄS med att optimera det akuta somatiska flödet har resulterat i ett flertal aktiviteter inom kliniken. Målet med arbetet har varit att öka patientnöjdheten och att i högre grad än idag uppfylla målen om ledtider. Aktiviteter som har genomförts är bland annat värdeflödesanalyser samt en nylägesanalys.

Resultatet av nyläget är bland annat att arbeta på ett mer flödesorienterat arbetssätt. Det testas i tre dagar den här veckan (v 47) för de patienter som förväntas kunna gå hem efter besöket på akutmottagningen. Arbetet med att utveckla teamarbetet kommer också att ingå i testet.

Övriga punkter

• Genomgång av uppföljningsplanen för 2012
•  Rapport om vad som är aktuellt på sjukhuset just nu, bland annat förberedelserna inför sammanslagningen av primärvårdens barnmottagningar och barn- och ungdomskliniken på SÄS vid årsskiftet 
•  Information om utvecklingsprogrammet Optimera flöden
• Studiebesök på akutmottagningen


 



Kontaktperson: Peter Rosholm, ordf sjukhusstyrelsen, tfn 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 1000 Bengtåke Johansson, ekonomichef, tfn 033-616 1000 Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF