Pressmeddelande
Från SÄS
2011-09-23 14:35


Pressvisning av utställningen Porträtt - Om cancer och människor


Den 26 september kl.14:00 berättar konstnärerna om utställningen. Plats: Medicinska museet, vid huvudentrén, SÄS Borås.  Välkomna.

Tusentals små bilder sammanfogade till fjorton stora porträtt ger cancer ett mänskligt ansikte i utställningen Porträtt – Om cancer och människor. Nu visas den på Medicinska museet på SÄS i Borås. Konstnärerna bakom porträtten hoppas att bilderna ska väcka tankar och associationer som gör det lättare att prata om cancer.

Utställningen är skapad av konstnärerna Teresa Holmberg och Jonathan Haner som under flera år samlade på sig tusentals bilder på olika teman som sedan fogats samman till digitala collage i storformat. 14 personer, alla med personlig anknytning till cancer - patienter, anhöriga, läkare och forskare - har lånat ut sina ansikten som representanter för det mänskliga.
 
– De ger cancer ett ansikte, säger Teresa Holmberg. Det är viktigt att behålla det perspektivet i vården, att alltid se människan bakom sjukdomen. Cancerporträtt 9

Går man nära ser man alltså att varje porträtt är uppbyggt av tusentals små bilder.

De tar upp olika aspekter av cancer som olika slags behandlingar, forskning och framtidens vård, barn och cancer, skuldkänslor, kommunikation och medmänsklighet.

– Porträttet som symboliserar barncancer är helt och hållet byggt av barnteckningar som vi förminskat, både sådana som barn med cancer ritat på sjukhus och sådana som andra barn skickat till dem.

 

Konstverk porträtt nr 5 av Teresa Holmberg och Jonathan Haner.

Högupplöst bild på portätt nr 5 (jpg), Högupplöst bild på porträtt nr 9 (jpg)

-Vi fick god hjälp av patientföreningar att samla in dem. Porträttet utgår från en flicka som haft cancer men som nu är frisk, säger Teresa Holmberg.

Ett annat porträtt är uppbyggt av små bilder på tobaksprodukter, framförallt cigarettpaket med förföriska namn som Prince, Lolita och Diplomat. Det vill visa på vilka enorma summor som läggs på marknadsföring av rökning, som varje år orsakar 7000 dödsfall i Sverige. Tanken är inte att skuldbelägga rökare utan att visa på vikten av förebyggande arbete och att stötta dem som vill sluta röka.

Utställningen om cancer är ett samarbete med bland annat Allmänna Arvsfonden och Lunds universitetssjukhus och har visats på flera sjukhus sedan vernissagen 2009. Teresa Holmberg och Jonathan Haner gläds åt det stora intresset

– Man kan samlas runt porträtten, gå nära och upptäcka mycket att titta på. Ibland ger småbilderna egna associationer och gör det lättare att prata eller lyssna. Cancer drabbar var tredje svensk så nästan alla har en egen beröringspunkt. Vi har mött väldigt många olika reaktioner.

Porträtt visas i Medicinska museet i sjukhusentrén på SÄS i Borås 27 sep – 24 okt. Efter invigningen tisdag 27 september klockan 17 berättar SÄS-läkare om tjocktarmscancer och gynekologisk cancer. Torsdag 6 oktober handlar det om bröst- och lungcancer. Vid både tillfällen reflekterar socionomer över vad ett cancerbesked innebär för patienter och anhöriga.

Medicinska museet visar samtidigt Tabernaklet, också det konst av Teresa Holmberg och Jonathan Haner. Tabernaklet består av sex stora glaskuber som på alla sidor har täckts med vetenskapliga eller medicinska bilder. Kuberna är upplysta inifrån och uppställda i en strikt formation. Bilderna som täcker kuberna har donerats av forskarlag runt om i världen.



Kontaktperson: Per Ljungblad, tfn 033-616 10 00
Pressjouren tfn, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF