Pressmeddelande
Från SÄS
2012-10-24 18:00


Priser till utvecklingsarbeten och forskning som utvecklar vården för patienterna


Ett utvecklingsarbete som förbättrat utskriftstiderna för diktat och forskning om faktorer som påverkar sjukdomsförloppet vid kroniska tarmsjukdomar fick de främsta priserna under sjukhusets forsknings- och kvalitetsdagar.

Gunilla Lust, sekreterare på ögonkliniken, Marie Nilsson, assistent på ögonkliniken, och
Eva-Marie Lidemar, utvecklingscontroller inom vårdadministrativ service, tog emot årets kvalitetspris.
Klicka här för högupplöst bild.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Årets kvalitetspris

Årets kvalitetspris gick till vårdadministrativ service på ögonkliniken för ett utvecklingsarbete som förbättrat utskriftstiderna för journaldiktat.  Juryns motivering löd:
”VAS på ögonkliniken har på ett målmedvetet och systematiskt sätt radikalt minskat utskriftstiden för diktat och tillsammans skapat ett bättre flöde till gagn för både medarbetare och patienter. Man har noga kartlagt sitt arbete och skapat en tydlig bild av verkligheten som legat till grund för ett förändrat arbetssätt och ett lyckat resultat. Genom att på ett enkelt sätt visualisera resultaten har man också skapat en ökad delaktighet kring det nya arbetssättet. Medarbetarna har även visat stor uthållighet och inte gett upp när man stött på motgångar.”

- Vi känner en väldig uppskattning. Det är ett bevis på allt slit vi lagt ner under lång tid, sa Gunilla Lust, sekreterare på ögonkliniken.

På ett drygt år har de lyckats minska kön av diktat från drygt 2800 till omkring 150 och utskriftstiden från 3-4 månader till 4 dagar idag. Det har varit möjligt bland annat genom att arbetet organiserats i olika team, att arbetsuppgifter renodlats, att gruppen skaffat sig mer kunskap om variationer i inflödet samt att hela flödet, med kö, inflöde och utskrifter, visualiserats och följts upp.

- Det innebär stora patientsäkerhetsvinster när jouranalanteckningarna finns tillgängliga några dagar efter att patienten träffat läkaren. Det handlar framförallt om att uppföljning och åtgärder blir gjorda i rätt tid, sa Eva-Marie Lidemar, controller på vårdadministrativ service.

- Nu ska vi arbeta vidare för att skruva detta lite till, bland annat genom att ytterligare förbättra dialogen och återkopplingen tillsammans med läkarna, sa Marie Nilsson, assistent på ögonkliniken.

Anders Lasson, överläkare på medicin- och onkologkliniken, fick ta emot årets forskningspris. Klicka här för högupplöst bild.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Årets forskningspris

Årets forskningspris går till Anders Lasson, överläkare på medicin- och onkologkliniken, för forskning kring fekalt calprotectin vid kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar. Forskningen visar att höga nivåer av fekalt calprotectin, som är en indikator för inflammation i tarmen, kan förutsäga sjukdomsförloppet för nyinsjuknande patienter. Motivering löd:
” Anders Lasson har med sin kliniska patientnära forskning föredömligt utvecklat ett verktyg för klinisk uppföljning av personer med Ulcerös kolit. Forskningen har på ett tydligt sätt visat på värdet av kalprotektin som bimarkör för att på ett tidigt stadium kunna följa sjukdomsförloppet, och på så vis förbättra den medicinska behandlingen för patienten.”

- Det är jättekul att det uppmärksammas. Jag känner mig glad över att kunna arbeta med forskning utanför ett universitetssjukhus, sa Anders Lasson.

69 patienter har ingått i studien och följts upp i tre år. Resultatet baseras på provtagning efter tre månader och redan i det tidiga skedet ger denna markör information om det fortsatta förloppet. Patienter med höga nivåer av fekalt calprotektin i tarmen löper större risk att drabbas av fler återfall och ett sämre förlopp.

- Forskningen har visat att detta är den bästa markören för att följa sjukdomen. Det ger oss bättre möjligheter att behandla i tid och kunna förbättra förloppet för patienten, sa han.

Pristagarna fick, förutom vandringspris, blommor och diplom, 20 000 kronor att använda till studiebesök, för att ta del av andras erfarenheter av forsknings- eller förbättringsarbeten.

Maria Bullarbo, överläkare på kvinnokliniken fick årets posterpris.
Klicka här för högupplöst bild.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS

Årets posterpris

Årets posterpris gick till Maria Bullarbo, överläkare på kvinnokliniken, för en poster som på ett enkelt och tydligt sätt beskriver en studie om betydelsen av självdiagnostik av svampinfektion i underlivet, s.k vulvavaginal candidainfektion. Studien visar att precisionen i självdiagnostik är dålig, vilket leder till överbehandling och risk för resistensutveckling mot antimykotika (svampdödande medel). Däremot leder den kliniska undersökningen hos gynekolog till underdiagnostik. Säkrast diagnos nås genom en kombination av klinisk undersökning och odling.

Förutom blommor och diplom fick hon 5000 kronor att använda till studiebesök, för att ta del av andras erfarenheter av forsknings- eller förbättringsarbeten.

Patrice Anderberg, sjuksköterska på rehabiliteringskliniken.
Klicka här för högupplöst bild.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.

Pris för bästa presentation

Priset för årets bästa presentation gick till Patrice Anderberg, sjuksköterska på rehabiliteringskliniken, för föreläsningen om äldre personers erfarenhet av att vara i behov av vård. Hon fick priset för sin förmåga att beröra auditoriet och för att på ett tydligt och självklart sätt lyfta upp patienten och dennes upplevelser i vården.


Kontaktperson: SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF