Pressmeddelande
Från SÄS
2011-09-16 06:30


Regeringen har utsett Thomas Wallén, sjukhusdirektör vid SÄS, till ledamot i Nationella rådet för specialiseringstjänstgöring


För första gången medverkar en SÄS-medarbetare i rådet.

Nationella rådet för specialiseringstjänstgöring, ST-rådet, är rådgivande till Socialstyrelsen i deras uppdrag att uppnå hög kvalitet av läkares specialiseringstjänstgöring, ST. De tar fram och ser över riktlinjer för ST-utbildningar i Sverige, följer upp kvaliteten på utbildningarna, främjar utbildning av handledare för ST-läkare etc.

Thomas Wallén sjukhusdirektör SÄS-Jag är väldigt glad och smickrad över förfrågan eftersom specialiseringsutbildningarnas upplägg och innehåll är mycket viktigt för hälso- och sjukvården, säger Thomas Wallén.

I rådet sitter representanter för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Svenska Läkaresällskapet, Socialstyrelsen, universitet och högskolor, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Yngre Läkares Förening samt SBU Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården. Efter att Ulf Kvist, tidigare representant för SKL, utsetts till utredare av Specialistindelningen för ST-läkare, nominerade SKL två personer och 1 september utsåg regeringen Thomas Wallén som representant för SKL.

- Vi tror att Thomas Wallén är en bra representant för hälso- och sjukvårdens verksamhet på den lokala och regionala nivån, säger Michael Bergström, ledamot för SKL i ST-rådet.

Thomas Wallén är första medarbetaren från SÄS som medverkar i rådet. Han är läkare med specialistutbildning inom geriatrik och allmän internmedicin. Under flera år har han arbetat som sjukhusdirektör och verksamhetschef och han tror att hans gedigna erfarenhet av läkarrollen utifrån flera perspektiv kommer att bidra positivt till ST-rådets arbete. Idag ställs höga krav på ST-utbildningarna, vilket många sjukhus inte klarar av, bland annat när det gäller ledarskapskompetens och handledning.

-På SÄS har vi kommit väldigt långt när det gäller följsamheten till riktlinjerna för ST-utbildningar och jag tror att vårt upplägg och arbetssätt kring utbildningarna är viktig kunskap som jag kan bidra med till ST-rådet, säger Thomas Wallén.

Mer om ST-rådet

Mer om ST på SÄS 

 

Högupplöstbild Thomas Wallén, sjukhusdirektör SÄS



Kontaktperson: Pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF