Pressmeddelande
Från SÄS
2013-03-26 15:15


Regionstyrelsen anser att SÄS är på rätt väg


Regionstyrelsen beslutade vid sitt möte på tisdagen att SÄS får avvika mot budget med 90 miljoner kr för 2013. Man anser att sjukhuset är på rätt väg för att nå vård och ekonomi i balans.

Bakgrunden är ett uppdrag i detaljbudgeten 2013 till hälso- och sjukvårdens beställare och utförare inom SÄS, NU-sjukvården och Kungälvs sjukhus att ta fram åtgärder eller förslag för att uppnå målen om tillgänglighet inom givna budgetramar. Sjukhusen och hälso- och sjukvårdsnämnderna har redovisat situationen vid respektive sjukhus för ägarutskottet och diskussioner har förts om åtgärder för att komma i balans på kort och lång sikt.

Regionkansliet har därefter gjort en samlad bedömning av ekonomin och verksamheten och för SÄS del föreslagit regionstyrelsen att godkänna ett underskott på 90 miljoner kr 2013. Detta är en summa som ligger nära sjukhusets prognos på minus 93 miljoner kr för året.

- Det är positiva besked och jag är glad att man förstått SÄS problematik med att både klara budgeten och vårduppdraget i år, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör. Regionstyrelsen ser att 2012 års åtgärdsprogram gav effekt och att vi har en bra plan framåt. Man visar också stort förtroende för vårt arbete med det akuta vårduppdraget.

Förbättringsarbete med goda resultat

Regionkansliet anser att SÄS driver ett systematiskt och omfattande effektiviserings- och förbättringsarbete med goda resultat. SÄS höga tillgänglighet är också ett betydande bidrag till att regionen får del av kömiljarden och överbeläggningssituationen är bättre än för övriga sjukhus.

- Samtidigt kan vi inte slappna av i och med detta besked. Vi har en stor utmaning framför oss för att klara årets åtaganden i det ekonomiska åtgärdsprogrammet. Årets första månader har också medfört stora merkostnader i form av jourkostnader, övertid och sjukfrånvaro som vi måste hämta hem, fortsätter Thomas Wallén.

För 2014 års resultat kommer beslut att fattas i samband med delårsbokslut i augusti då mer kunskap finns om i vilken takt SÄS kan nå ekonomisk balans. Sjukhuset måste kunna visa en successiv förbättring och resultatet för 2014 ska vara betydligt bättre än för 2013. SÄS ska också ta fram en tydlig plan för att komma i ekonomisk balans 2015.

Kontinuerliga avstämningar mellan presidiet i sjukhusstyrelsen, ägarutskottet och controllerenheten kommer genomföras under året för att säkerställa att sjukhusets förbättringsprogram och åtgärdsplaner ger förväntade resultat.

- Det är bra tycker jag. Vi får goda möjligheter att beskriva vår situation och förklara för Ägarutskottet vilka utmaningar vi har inte minst när det gäller det ökande patientinflödet, avslutar Thomas Wallén. 

Ekonomiska fakta Södra Älvsborgs Sjukhus

SÄS bedömer att den ekonomiska obalansen vid utgången av 2013 ska ligga på minus 93 mnkr under förutsättning att planerade åtgärder får avsedd effekt. Beslutade åtgärder för 2013 beräknas till 114 mnkr. Sjukhuset hade ett beviljat negativt resultat på 130 mnkr för 2012 och resultatet blev -150 mnkr. Under 2012 gjordes kostnadsminskningar motsvarande 105 mnkr.



Kontaktperson: Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 1000
Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708-211 934 Pressjouren SÄS, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF