Pressmeddelande
Från SÄS
2012-08-22 15:49


Resultatet för juli innebar en viss ljusning i SÄS ekonomi


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen. Styrelsen godkände månadsrapporten för juli som visar på en viss ekonomisk återhämtning under sommaren.

Resultatet till och med juli är enligt månadsrapporten minus 98,2 mnkr, vilket är 96,2 mnkr sämre än budget men 6,5 mnkr bättre än samma period föregående år. Intäkterna har ökat med 3,4 procent och kostnaderna med 2,8 procent jämfört med juli 2011.

Under juni och juli har ekonomin återhämtat sig något bland annat på grund av minskade kostnader för läkemedelsförsörjning men också ökade intäkter. Resultatet fortsätter att följa sjukhusets ekonomiska plan för året med ett förväntat underskott på 130 miljoner kronor, under förutsättning att åtgärdsplanen på 116 mkr genomförs.

Positiva effekter av åtgärdsprogrammet

Sjukhusets besparingsåtgärder går enligt plan och börjar ge effekt. Kostnaderna för köpt vård och bemanningsföretag minskar samtidigt som försäljningsintäkterna för bild- och laboratoriemedicinska tjänster ökar mer än förväntat.
 
- Sommarperioden brukar innebära ett bättre ekonomiskt resultat. Vi vill avvakta augusti månad innan vi kan göra en riktig bedömning av effekterna av vårt åtgärdsprogram. Vissa aktiviteter, som till exempel införandet av en femdygnsvårdavdelning i Skene, kommer vi inte att kunna avläsa förrän senare i höst, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör. 

Kortare väntetider jämfört med förra året

Tillgängligheten har varit fortsatt hög och måluppfyllelsen mot 60 dagar är på 82 procent för mottagning och 81 procent för behandling. Motsvarande siffra för 30 dagar är för juli 47 procent respektive 45 procent. Det innebär en förbättring jämfört med juli 2011 då måluppfyllelsen till 30 dagar låg på 30 procent.

- Det är glädjande att väntetiderna fortsätter att se bra ut eftersom sommaren alltid innebär mindre planerad verksamhet och jämfört med förra sommaren är tillgängligheten betydligt bättre, säger Thomas Wallén.
 
På mötet informerades även om arbetet med vårdöverenskommelsen för 2013.
- Det återstår en hel del arbete innan vi är klara. Vi känner en viss oro med tanke på den korta tiden som är kvar och de utmaningar vi har framför oss, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.



Kontaktperson: Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF