Pressmeddelande
Från SÄS
2014-07-04 10:30


SÄS anmäler ett patientärende till IVO enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Fördröjning kan ha förvärrat skadorna

Händelsen gäller en man i 70-års ålder som fick tecken på stroke. Han hämtades med ambulans och då uppfattades att symtomen gått tillbaka. Vid undersökning på akutmottagningen sågs inga kvarvarande symtom och datortomografiröntgen av hjärnan var normal. Händelsen bedömdes som en övergående liten blodpropp i hjärnan (TIA) och läkaren beslutade att mannen skulle läggas in på neurologavdelning för fortsatta kontroller och utredning.

En fördröjning av kontroller skedde på akuten med en timme i väntan på vårdplats och när patienten kom till avdelningen hade han nya symtom på stroke. Dessa kvarstod vid nästa kontroll. Av oklar anledning tillkallades inte läkare enligt vårdplanen för att ta ställning till eventuell propplösande behandling för att minimera skadorna, något som måste göras inom en viss tid. Mannen har viss kvarvarande halvsidig svaghet.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till IVO enligt patientsäkerhetslagen och Lex Maria- förordningen. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till IVO om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig vårdskada. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten.

Sjukhuset gör en grundlig utredning av händelsen för att upptäcka brister i vården och kunna göra viktiga förbättringar. Lex Mariaanmälningar ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, via pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF