Södra Älvsborgs Sjukhus har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Händelsen gäller en man i 80 års ålder med blodförtunnande medicinering. Han sökte akut vård på grund av huvudvärk och ostadighet av och till sedan några veckor. Han hade inte ramlat, men det fanns en händelse beskriven då han stött i huvudet tre veckor tidigare. Efter undersökningar och provtagning bedömde läkare att besvären kunde förklaras av andra, hos mannen kända, sjukdomstillstånd. Han fick gå hem med råd och planerad uppföljning hos distriktsläkare. Följande dygn var mannen mer ostadig och ramlade och slog huvudet. Ny undersökning på akutmottagningen med datortomografiröntgen påvisade gamla och nya blödningar under den tjocka hjärnhinnan (subduralhematom). Dessa behandlades, utrymdes av neurokirurg i Göteborg.
Anmälan görs på grund av den risk mannen utsattes för, då vi anser att hjärnblödning borde ha uteslutits, eller bekräftats, redan vid det första besöket, med tanke på den blodförtunnande medicineringen och det oklara tillståndet.
Varför anmälan enligt Lex Maria?
Chefläkaren anmäler händelsen till IVO enligt patientsäkerhetslagen och Lex Maria- förordningen. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till IVO om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig vårdskada. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. Sjukhuset gör en grundlig utredning av händelsen för att upptäcka brister i vården och kunna göra viktiga förbättringar. Lex Maria anmälningar ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.