Pressmeddelande
Från SÄS
2015-02-09 14:29


SÄS anmäler ett patientärende till IVO enligt Lex Maria


Händelsen gäller en kvinna i 60-årsåldern med en bindvävssjukdom, sarkoidos. Sjukdomen sarkoidos innebär att ett eller flera organ i kroppen inflammeras. Inflammationen beror på en rubbning i immunförsvaret. Ofta sätter sig sjukdomen i lungorna vilket gäller i detta fall. Vid återbesök på lungmottagningen i november 2012 planerades återbesök till maj 2013 med bland annat andningsfunktionstest. På grund av uppkommen läkarbrist och svårighet att rekrytera nya lungspecialister kunde patienten inte få sitt återbesök. Ansvarig läkare som följt patienten flera år hade kontakt på telefon och ordnade med provtagning i oktober 2013. Ny återbesökstid planerades men inte heller den kunde ges då läkarbristen kvarstod, bland annat på grund av längre sjukskrivningar. Bristen på lungspecialister har lett till att främst lungcancerpatienter prioriterats. Under hösten 2014 hänvisades patienten till primärvården för bedömning av besvär som inte klart berodde på sarkoidosen. I oktober skriver allmänläkare remiss för akut bedömning på grund av tydliga andningsbesvär och sex dagar senare omhändertas kvinnan på lungmottagningen. Undersökningar visade på sarkoidosförändringar. Behandling insattes enligt nationellt vårdprogram och senare uppföljning visar på återgång av besvären. Fördröjning av behandlingen innebär dock en allvarlig risk för bestående lungförändringar, varför anmälan görs.

Södra Älvsborgs Sjukhus har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.


Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till IVO enligt patientsäkerhetslagen och Lex Maria- förordningen. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till IVO om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig vårdskada. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. Sjukhuset gör en grundlig utredning av händelsen för att upptäcka brister i vården och kunna göra viktiga förbättringar. Lex Maria anmälningar ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF