Pressmeddelande
Från SÄS
2011-09-26 07:50


SÄS anordnar föreläsningar om cancer


Den 27 september och 6 oktober, kl. 17-20, anordnar SÄS en föreläsningsserie om vanligt förekommande cancersjukdomar. I samband med första föreläsningsserien, inviger Thomas Wallén, sjukhusdirektör, konstutställningen, ” Porträtt – Om cancer och människor”. Plats: Medicinska museet, SÄS, Borås.

Föreläsningsserien belyser hur man tidigt kan upptäcka symtom på cancersjukdom och hur man kan leva ett gott liv när cancern väl är upptäckt och är under behandling. Deltagarna får även tillfälle att reflektera över vad ett cancerbesked kan innebära både för patient och anhörig. 

Gunnar Nylund

Gunnar Nylund. Foto Bo Haglund, Fotomedia.

Högupplöst bild på Gunnar Nylund (jpg)

Gunnar Nylund, överläkare vid kirurgkliniken och processägare för processen Kolorektalcancer, (tjock- och ändtarmscancer), vid SÄS, berättar om tarmcancer. Tjock- eller ändtarmscancer är vanlig och drabbar var tjugonde svensk någon gång i livet. Symtomen är inte alltid lätta att upptäcka.

- Viktiga tecken kan vara ändrad tarmfunktion, nytillkomna buksmärtor, trötthet, matleda eller viktnedgång. Då bör man snarast kontakta sin vårdcentral för en kontroll. Om det behövs skickar distriktsläkaren remiss till kirurgkliniken för snabb behandling, säger Gunnar Nylund.

Den viktigaste behandlingen är operation där tumören tas bort. Även utvecklingen av omhändertagandet i team före, under och efter operationen är viktigt. Till exempel att den cancersjuka kan börja äta och komma upp på benen tidigt efter operationen gör att den opererade snabbare kan återhämta sig. Personer som vårdas för cancer har nu också lättare att ta upp problem, kring sin cancer, genom att en kontaktsjuksköterska har tillsatts på kirurgmottagningen.

- Kirurgklinikens egna utvärderingar har visat att resultaten över tid har blivit allt bättre vid behandling av cancer. Majoriteten som får behandling blir varaktigt friska. Det är positivt att arbeta i en miljö där vi kan se fortsatta förbättringar, avslutar Gunnar Nylund.

Övriga föreläsningar berör bröst- gynekologisk- och lungcancer samt en reflektion över vad ett cancerbesked innebär för patient och anhörig.

Program 

Tisdag
27 sept

17.00 – 17.30

Invigning av konstutställning

Thomas Wallén, sjukhusdirektör

Teresa Holmberg, utställare

Jonathan Haner, utställare

 

17.30 - 18.00

”Tjocktarmscancer – mer vanligt än du tror”

 

Gunnar Nylund, överläkare

 

18.15 - 18.45

”Gynekologisk cancer – vad är det?”

 

Serney Bööj, överläkare

Mårten Torle, överläkare

 

19.00 - 19.30

"Det är något med tiden"

Reflektion över vad ett cancerbesked innebär för patient och anhörig

 

Carina Mannefred, socionom

Berit Engström, socionom

 

19.30 – 20.00

Guidad visning av konstutställning

Utställarna

 

Torsdag
6 oktober

17.00 - 17.15

Inledning

Maria Dalemar, biträdande sjukhusdirektör

 

 

18.15 - 18.45

”Bröstcancer idag”

Gunilla Hedbäck, överläkare

 

 

17.30 - 18.00

”Lungcancer - framsteg och förhoppningar”

 

Bengt Bergman, överläkare

 

19.00 - 19.30

"Det är något med tiden"

Reflektion över vad ett cancerbesked innebär för patient och anhörig

 

Carina Mannefred, socionom

Berit Engström, socionom

 

 

19.30 – 20.00

Guidad visning av konstutställning

Ragnvi Andersson, museiintendent


Alla intresserade är välkomna, fritt inträde.

Porträtt – Om cancer och människor är en konstutställning av Jonathan Haner och Teresa Holmberg. Utställningen är skapad av tusentals bilder på olika teman som sedan fogats samman till digitala collage i storformat. 14 personer, alla med personlig anknytning till cancer - patienter, anhöriga, läkare och forskare - har lånat ut sina ansikten som representanter för det mänskliga.

Konstnärerna visar också ”Tabernaklet” som består av stora glaskuber täckta med medicinska bilder. Utställningen pågår till och med den 24 oktober. 

 



Kontaktperson: Gunnar Nylund tfn 033-6161000
Anna Cavrak tfn 033-6161000 Pressjouren tfn 033-6162444


Läs meddelandet som PDF