Södra Älvsborgs Sjukhus har nu svarat på den underrättelse som Arbetsmiljöverket redovisade i juli i år. Verket meddelade då att det är möjligt att sjukhuset, från februari 2012, inte får använda korridorer som vårdplatser när beläggningen är hög. Det kan även bli så att expeditioner, dagrum eller andra liknande utrymmen inte heller får användas som vårdplatser när de behövs för sitt egentliga ändamål.
- Vi ska strukturera vården så att dessa utrymmen inte behöver användas som vårdplatser. Det är en central fråga för oss och vi arbetar aktivt med en rad förbättringar för att skapa en säker vård och arbetsmiljö, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.
Utgångspunkten på SÄS är att en plats i korridor aldrig är en vårdplats. En patient kan placeras tillfälligt i en korridor vid enstaka tillfällen, exempelvis i väntan på att en plats i ett vårdrum blir klar eller i väntan på hemgång. Det är enbart i nödfall som expeditioner, dagrum eller liknande används som vårdutrymmen.
Sjukhusets svar på underrätelsen är en fortsättning på den granskning som Arbetsmiljöverket inledde 2010. Den ingår i en nationell granskning av hur landets samtliga akutsjukhus hanterar överbeläggningar och hur det påverkar medarbetare och patienter.
- Vi har kommit en bit på väg med vårt arbete att se över antalet vårdplatser kopplat till rätt bemanning. Parallellt pågår flera andra insatser och jag hoppas att våra åtgärder successivt ger effekter redan under hösten 2011. För att de ska hålla över tid är det viktigt att sjukhusets finansiering motsvarar vårdbehovet hos befolkningen, säger Thomas Wallén.
Pågående åtgärder
Det pågår ett omfattande arbete på sjukhuset för att förhindra överbeläggningar. Detta är några åtgärder som genomförs:
- En analys pågår av vårdplatsfördelningen kopplat till rätt bemanning.
- Beläggningsöversikten ska ses över och kvalitetssäkras så att den visar den faktiska beläggningen på avdelningarna.
- Sjukhusets rutin för riskbedömning av arbetsmiljön i samband med överbeläggning ska vidareutvecklas. Rutinen ska även innehålla uppgifter om vad som bör göras när risker i arbetsmiljön identifieras. Den ska användas varje gång en ny patient överstiger det fastställda vårdplatsantalet på en avdelning och en bedömning av hur det påverkar arbetsmiljön ska göras av vårdenhetschef eller tjänstgörande arbetsledare.
- Sjukhusets kliniker ska genomföra utskrivningar så att patienter kan lämna avdelningen tidigare än idag, ofta redan under förmiddagen.
- Sjukhuset för en dialog med primärvården för att få patienter från vårdcentralerna att remitteras direkt till en specialistmottagning istället för till akutmottagningen, dit många hänvisas idag.
- Konsulterande läkarbedömningar ska senast ske inom ett dygn. Vissa patientgrupper, som identifierats, kan få sina undersökningar gjorda minst lika bra på mottagning eller i dagsjukvård, utan att behöva ligga inne.
Utöver dessa åtgärder fortsätter sjukhusets arbete för att identifiera fler åtgärder som kan påverka vårdtider och hur antalet vårdplatser utnyttjas.