Pressmeddelande
Från SÄS
2014-09-23 14:15


SÄS delårsrapport - hög medicinsk kvalitet och stabilisering i ekonomin


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på tisdagen och godkände på mötet delårsrapporten för augusti.

Resultatet efter augusti är -56 miljoner kronor. Prognosen för helåret 2014 är -91 miljoner kr och det är i linje med årets budget. Under senvåren befarades att underskottet per helår skulle bli större än så, men kostnadsutvecklingen har bromsat in.

- Det är positivt att ekonomin har stabiliserats de senaste månaderna. Det är en kombination av minskade kostnader och ökade intäkter som gör att SÄS inte tappar lika mycket i förhållande till budget som tidigare, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande. 

SÄS kärnverksamhet - att bedriva specialistvård - har gått bra hittills i år. Sjukhuset ligger mycket bra till i flera nationella kvalitetsregister, och har bäst vårdkvalitet av alla i regionens kvalitetsjämförelse Kvartalen.

Sjukhuset tappar något vad gäller tillgänglighet. Framförallt gäller det tiden till ett första besök, där SÄS under lång tid legat mycket bra till vad gäller vårdgarantin. Även regionens 60-dagarsmål där sjukhuset hade en uppåtgående trend under våren, har varit svårt att upprätthålla efter sommaren. Frågan om tillgänglighet och att hålla korta köer kommer att vara en av de viktigaste att arbeta med under resten av 2014.

- Under resten av året ser vi tre viktiga områden att fokusera extra på: att säkra den höga vårdkvaliteten, att förbättra tillgängligheten och att förbättra arbetsmiljön, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Övriga punkter på mötet

- Information om SÄS verksamhetsplan 2015 (Förslag till ny x-matris)

- Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel



Kontaktperson: Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande 0729-805503
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF