Pressmeddelande
Från SÄS
2015-09-23 15:30


SÄS ekonomi fortsätter åt rätt håll - betydligt bättre delårsresultat än förra året


Sjukhusstyrelsen sammanträdde på onsdagen och godkände delårsrapporten för augusti.
Den positiva trenden från i våras håller i sig när det gäller SÄS ekonomiska resultat.
Till och med augusti ligger resultatet på -8,9 mnkr vilket är 46,9 mnkr bättre än förra året. Intäkterna är 5 procent högre, kostnadsökningstakten är fortsatt låg och ligger på 2,8 procent. Prognosen för helåret 2015 sätts till minus 45 mnkr.

- I styrelsen ser vi mycket positivt på att de ekonomiska resultaten pekar åt rätt håll och vi stöttar verksamheten fullt ut för att man ska nå en ekonomi i balans. Det är viktigt att vi inte slappnar av utan fortsätter att ha fokus på vår ekonomi, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande. 

Tillgängligheten går ner
När det gäller tillgängligheten har den tyvärr gått ner under sommaren och för augusti är måluppfyllelsen för väntetid 30 dagar, 32 procent till mottagning och 32 procent till behandling. För väntetid på 60 dagar är motsvarande siffror 49 procent till mottagning och 47 procent till behandling. De längre köerna beror t ex på ett ökat remissinflöde till hudmottagningen och att en ny upphandling behöver göras för viss typ av ögonsjukvård. Ur ett regionalt perspektiv ligger SÄS på genomsnittet.

- Det finns många ljuspunkter i delårsrapporten för augusti. Inte minst att vi fortsätter att hålla en hög medicinsk kvalitet inom många områden. SÄS klarar de kritiska regionala målen för de stora patientgrupperna, som t ex diabetespatienter. Det är också glädjande att det ekonomiska resultatet är bättre än på många år och att vi har en fortsatt god kostnadsutveckling. Tyvärr har vi utvecklat långa köer till vissa mottagningar. Men vi har identifierat var bekymren finns och det pågår aktiviteter för att komma tillrätta med dessa, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Sjukfrånvaron minskar
I delårsrapporten framgår också att sjukfrånvaron bland medarbetarna har sjunkit betydligt sedan början av året och ligger på 5,78 procent i augusti. Många aktiviteter pågår för att sjukfrånvaron ska fortsätta att minska – t ex har SÄS infört förstadagssamtal från chefen vid sjukdom, tätare samarbete med Hälsan och arbetslivet (företagshälsovården) och cheferna arbetar med att minska övertid och öka jourtidsuttag för att minska belastningen på medarbetare.

Övriga punkter
• Beslut om tilläggsöverenskommelse efter beslut i regionstyrelsen att centrera vård av magsäckscancer till Sahlgrenska och att SÄS får ett utökat uppdrag när det gäller ändtarmscancer.
• Lägesrapport om arbetet med att ta fram 2016 års vårdöverenskommelse och serviceöverenskommelse. Målet är att vara klara under oktober/november.



Kontaktperson: Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande 0730-204260
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Anna-Karin Jernberg, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF