Pressmeddelande
Från SÄS
2014-03-10 16:00


SÄS gör anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria efter dödsfall


Södra Älvsborgs Sjukhus har lämnat in en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Händelsen gäller en kvinna i 50-års ålder som var känd på sjukhuset på grund av diabetes med svåra komplikationer från bland annat njurarna i form av sänkt njurfunktion. I samband med sjukhusbesök av annan anledning påtalade hon besvär som bedömdes som infektion av herpesvirus. Recept för läkemedel, Valtrex, skrevs ut.

Dagen efter inkom kvinnan på grund av neurologiska symtom och olika diagnoser som stroke och hjärninflammation övervägdes. Man noterade efterhand ett försämrat njurfunktionsvärde. Patienten blev tilltagande förvirrad. Efter två dygns behandling med Valtrex uppmärksammade man att den normaldos hon fick var allt för hög i förhållande till njurfunktionen vilket lett till biverkningar av medicinen.

Biverkningarna antas förklara en del av de olika besvären. Medicineringen avbröts. Efter ytterligare ett dygn avled kvinnan plötsligt i hjärtstillestånd. Det är oklart hur läkemedelsöverdoseringen direkt bidrog till dödsfallet.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.

Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-616 1000


Läs meddelandet som PDF