Pressmeddelande
Från SÄS
2012-10-18 07:30


SÄS i Skene får ny entré med gemensam reception och central provtagning


Nästa vecka kommer patienter, anhöriga och besökare att mötas av en helt ny entré på Södra Älvsborgs Sjukhus i Skene. Entrén har byggts om och fått en ljus och modern inramning med mycket färg och stora fönster mot en vacker innergård med träd och växter. Den inrymmer all patientservice såsom en ny gemensam reception, central provtagning, kiosk och café.

- Det här blir fantastiskt bra för våra patienter och besökare, som kommer in genom en och samma entré, där all service finns samlad. Det skapar en tydlighet och trygghet och gör det enklare att hitta när allt finns på en och samma plats, säger Martti Valkonen, servicechef och ansvarig för utvecklingen av SÄS i Skene.

Den nya entrén med den gemensamma receptionen i bakgrunden.
Klicka här för högupplöst bild på den nya entrén.
Foto: Peter Edquist, SÄS.

Gemensam reception för anmälan

Patienterna kommer att anmäla sig och betala i en central reception, som är gemensam för både sjukhuset och primärvårdens barnmottagning, gynmottagning samt vårdcentral. Tidigare har det funnits fyra olika kassor för sjukhusets patienter, på medicinmottagningen, kirurg- och ortopedmottagningen, kurator- och dietistmottagningen och röntgenmottagningen, samt en kassa för primärvårdens patienter. Men nu blir det alltså en gemensam. För sjukhusets patienter gäller det besök till alla mottagningar utom röntgenmottagningen, som fortfarande har kvar en egen kassa. Men på sikt ska dessa patienter också anmäla sig i den gemensamma receptionen i entrén.

- Detta blir klart bättre för våra patienter, som får en gemensam plats att gå till och som syns tydligt när de kommer in genom entrén. Här kan vi hjälpa till, svara på frågor och hänvisa dem till rätt mottagning, säger Karin Jokisalo, enhetschef inom vårdadministrativ service på SÄS i Skene.

Receptionen ligger också strategiskt, i direkt anslutning till hiss, trapphus och den nya förbindelsegången, ”gröna stråket”, som går från entrén genom hela byggnaden och gör det enklare för patienter och besökare att hitta rätt.


Ny inredning och belysning i entrén med receptionen i bakgrunden.
Klicka här för högupplöst bild av inredning och belysning.
Foto: Peter Edquist, SÄS.

Central provtagning för sjukhusets patienter

Mitt emot receptionen finns den nya centrala provtagningen för sjukhusets patienter. Tidigare har det funnits provtagningar på respektive mottagning, men nu finns den istället samlad i entrén. Patienter som behöver ta blodprover kommer, efter att de anmält sig, att hänvisas till den centrala provtagningen och därefter till respektive mottagning. Det är laboratoriet för klinisk kemi som ansvarar för provtagningen, men den kommer att bemannas av personal från både laboratoriet och medicinmottagningen.

- Idén med en central provtagning är att underlätta för patienterna. Det blir enklare för dem att gå till ett ställe som ligger centralt och lättillgängligt för att ta sina prover. Detta innebär att resurser samordnas och kvalitén säkerställs. Vi öppnar också tidigare, vilket ger patienterna bättre möjlighet att kunna ta prover före ett besök, säger Maria Hermansson, enhetschef på bild- och laboratoriemedicin.

Utsikt från entrén ut mot innergården.
Klicka här för högupplöst bild av utsikt mot innergården.
Foto: Peter Edquist, SÄS.

- Den nya entrén blir dörren in för alla patienter och en central knutpunkt för alla verksamheter i byggnaden, något som tidigare saknats. Dessutom har det blivit en välkomnande och trevlig plats där besökare kan sitta ner, ta en fika eller läsa en bok eller tidning i en fin miljö, säger Martti Valkonen.

Parkering för besökare kommer fortsättningsvis att finnas enbart på framsidan av byggnaden, utanför entrén, och personalparkeringen flyttar till baksidan av byggnaden.


 



Kontaktperson: Martti Valkonen, servicechef, 033-616 10 00
Karin Jokisalo, enhetschef vårdadministrativ service, 0320-779455 Maria Hermansson, enhetschef bild- och laboratoriemedicin, 033-6164530 Solveig Lind, verksamhetschef vårdcentralen Skene, 0320-778127, SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF