Pressmeddelande
Från SÄS
2012-07-11 07:30


SÄS i topp med bäst säkerhetsarbete i regionen


För tredje året i rad hamnar sjukhuset i topp med högst säkerhetsindex av alla förvaltningar i Västra Götalandsregionen. Det visar en rapport kring säkerhetsarbetet och säkerhetsläget på regionens alla förvaltningar under 2011, som redovisats för regionstyrelsen.

SÄS hamnar på första plats bland alla 53 förvaltningar med ett säkerhetsindex på 4,27, vilket är en ökning jämfört med förra årets index på 4,0.

- Det är ju väldigt inspirerande att vi fortfarande är i topp när det gäller vårt säkerhetsarbete. Vi har av tradition ett effektivt säkerhetsarbete och har kommit långt. Vi är den förvaltning i regionen som lyfts fram som det goda exemplet när det gäller alla delar i säkerhetsarbetet, säger Jan-Ola Höglund, lokal- och säkerhetschef på sjukhuset.

Jan-Ola Höglund, lokal- och säkerhetschef på SÄS.

Klicka här för högupplöst bild på Jan-Ola Höglund, lokal- och säkerhetschef på SÄS.
Foto: Pernilla Lundgren, Södra Älvsborgs Sjukhus.

Utvecklat säkerhetsarbete inom flera områden

I rapporten redovisas arbetet med patientsäkerhet, allmän säkerhet, informationssäkerhet och medicinteknisk säkerhet, där index kan variera mellan 1 och 5. Att sjukhuset ökat sitt index från förra året beror till största delen på att arbetet med avvikelsehantering, patientsäkerhet och kris- och katastrofberedskap utvecklats och inom dessa områden får sjukhuset högsta poäng. Den nya kris- och katastrofplanen från april i år innehåller numera även delar kring beredskap vid allvarliga krissituationer, som exempelvis omfattande elavbrott och IT-krascher, något som inte funnits med i tidigare planer. Men lokal- och säkerhetschef Jan-Ola Höglund vill också betona medarbetarnas insatser och engagemang för säkerheten.

- Vi har en tradition av att jobba effektivt med säkerhetsarbetet och vi har fått in en bra säkerhetskultur på sjukhuset, där medarbetare reagerar och rapporterar när något är fel. Dessutom har vår modell med väktare på plats dygnet runt för att hjälpa till med säkerhetsfrågor skapat en stor trygghet i organisationen och varit väldigt lyckad, säger han.

Patientsäkerhet i fokus

Genom att fel och brister rapporteras i systemet för avvikelsehantering kan de följas upp och åtgärdas. Under året har det genomförts utbildningar i avvikelsehanteringssystemet för både medarbetare och chefer för att öka kunskapen och bredda medvetenheten kring säkerhet.

- En av grundpelarna i patientsäkerhetsarbetet är just egenkontroll och avvikelsehantering. Här har SÄS en god tradition och ett väl utvecklat system. Framgång föds ur samtliga verksamheters arbete som syftar till att göra SÄS till ett tryggt sjukhus, säger Katherina Hanson, vårdutvecklare och profilansvarig för avvikelsehantering på sjukhuset.

Under våren har ytterligare delar i patientsäkerheten utvecklats. Sedan 1 april finns ett team som bistår sjukhusets verksamheter och ledning i patientsäkerhetsarbetet. Under introduktionsdagarna för nyanställda har en patient för första gången varit med som utbildare i avvikelsehantering. Det innebär att SÄS lever upp till patientsäkerhetslagens intension att skapa delaktighet för patienter och närstående samt att även målen om delaktighet i sjukhusets egna strategiplan nås. Utöver det pågår en kartläggning av ärenden till patientnämnden för att kvalitetssäkra och optimera flödet. Arbetet sker i samverkan med såväl interna som externa representanter i processen.

Efter Södra Älvsborgs Sjukhus i topp hamnade NU-sjukvården med ett säkerhetsindex på 4,18 och Skaraborgs sjukhus med ett index på 4,0.



Kontaktperson: SÄS Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF