Pressmeddelande
Från SÄS
2013-02-04 16:10


SÄS inleder långsiktigt samarbete med Högskolan i Borås


Idag har SÄS och Högskolan i Borås formellt inlett ett samarbete om utbildning och forskning på ett flertal områden. Samarbetet ska öka förutsättningarna att möta framtidens utmaningar i vården.

Björn Brorström och Thomas Wallén med det just  underskrivna samverksansavtalet. Foto: Peter Edquist.
Två nöjda herrar, Björn Brorström och Thomas Wallén, med det just
underskrivna samverkansavtalet. Foto: Peter Edquist.
Klicka för högupplöst bild.

På eftermiddagen signerade sjukhusdirektör Thomas Wallén och Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås, den avsiktsförklaring som är resultatet framförallt av möten och diskussioner under förra året mellan sjukhusledningen och ledningsgruppen för högskolan. Parterna är nu överens om, som det formuleras i dokumentet, ” utveckla ett konstruktivt och dynamiskt samarbete som leder till att utbildning och forskning utgör tydliga drivkrafter som skapar förutsättningar för innovation vilket ger potential till förnyelse och utveckling för att möta framtidens utmaningar”.

– Vi ”tjuvstartade” samarbetet redan hösten 2011 med Ingenjörshögskolan vilket ledde fram till utbildningssatsningen ”optimera flöden” under 2012, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén. Vi har sett en fantastisk potential i samarbetet med Ingenjörshögskolan och jag är säker på att alla övriga institutioner kommer att bidra till såväl SÄS som Högskolans utveckling.

Bakgrunden till samarbetet är att både HB och SÄS är relativt stora offentliga kunskapsorganisationer som genom att utnyttja varandras kompetenser kan höja kvaliteten och effektiviteten i sina verksamheter. Ett samarbete kan skapa unika och relevanta utbildnings- och forskningsmiljöer. En förhoppning är att det i sin tur kan attrahera kompetent personal till Borås och Sjuhärad.

Samarbete med alla institutioner

Högskolan i Borås har sex institutioner som alla kommer att vara involverade, inte ”bara” Institutionen för vårdvetenskap som SÄS sedan länge samarbetar med utan också bland annat Textilhögskolan och Ingenjörshögskolan.

– Samarbetet med Ingenjörshögskolan känns naturlig efter våra erfarenheter under 2012 och med Textilhögskolan kommer vi att få vara med i den absoluta internationella framkanten i en otroligt spännande utveckling av smart textiles i vården, säger Thomas Wallén.

– Det här är ett unikt samarbete, säger Björn Brorström. Mötena mellan våra ledningsgrupper har varit stimulerande och konstruktiva. Jag tror att denna samverkan har potential att på sikt skapa både nationellt och internationellt erkänd forskning.

Nu kommer ledningsgrupperna för HB och SÄS träffas en gång per termin för att ta ställning till nya projekt och uppföljning av påbörjade projekt, och för idé- och informationsutbyte. Däremellan bedrivs de olika identifierade utvecklings- och forskningsområdena i lämpliga konstellationer där arbetet pågår över tid.

Några exempel på samarbetsprojekt som är påbörjade eller på idéstadiet

• Organiseringsmodeller. En grupp forskare följer under tre år 2012-2015 hur lean som metod för verksamhetsutveckling införs på sjukhuset.  Framförallt handlar studien om att identifiera hur införandet av lean påverkar de anställdas arbetsförhållanden, hälsa, engagemang och prestation på kort och lång sikt.
• Vårdrummets funktioner och funktionalitet. Ett utvecklat vårdrum är tillika en arena för möte, behandling och vård utifrån olika perspektiv, utöver innehåll och form.
•  Inkludering/patientens delaktighet.  En viktig framgångsfaktor är att utveckla och implementera sådana arbetssätt som i en djupare mening handlar om att skapa patientens delaktighet.



Kontaktperson: Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 1000
Björn Brorström, rektor Högskolan i Borås, tfn 0709-45 34 70 Pressjouren SÄS, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF