Pressmeddelande
Från SÄS
2011-07-11 10:30


SÄS måste ta fram långsiktiga lösningar för att förhindra överbeläggningar


Arbetsmiljöverket har nu lämnat en underrättelse på de åtgärder som SÄS redovisade i april för att minska antalet överbeläggningar. Under våren har arbetsmiljöverket dessutom genomfört oanmälda arbetsplatsbesök och inspekterat hur väl sjukhuset lever upp till dessa åtagande.

I sitt svar pekar Arbetsmiljöverket på att sjukhuset måste arbeta vidare för att hitta robusta lösningar för att hantera överbeläggningar och får inte använda utrymmen som ej är avsedda som vårdplatser när beläggningen är hög. Sjukhuset har möjlighet att komma in med svar före den 15 september där man ska beskriva hur och när man kan möta detta villkor. 

- Vi tar frågan på mycket stort allvar och har kommit en bit på väg med åtgärdsplanen för att minska trycket på vårdplatserna. Vi har haft en mycket tung period under vintern som naturligtvis slitit hårt på medarbetarna. Sedan april har vi haft en mer normal situation och under den senaste månaden har vi till och med haft lediga platser. Vi hoppas det är en effekt av vårt arbete och att det ska hålla i sig, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus.  

En rad åtgärder genomförs

Bland de åtgärder som tagits fram är att sjukhusets kliniker genomför utskrivningar så att patienterna lämnar avdelningen betydligt tidigare, ofta redan under förmiddagen. Konsulterande läkarbedömningar ska senast ske inom ett dygn. Vissa patientgrupper, kan få sina undersökningar gjorda minst lika bra på mottagning eller i dagsjukvård, utan att behöva ligga inne.

Sjukhuset har en dialog med primärvården för att få patienter därifrån att remitteras direkt till en specialistmottagning istället för till akutmottagningen, dit många hänvisas idag. Dessutom pågår ett arbete för att få rätt fastställda och bemannade vårdplatser med en vårdplatsfördelning som stämmer mer överens med den faktiska situationen på sjukhusets kliniker.

Detta är åtgärder som alla påverkar vårdtider och hur antalet vårdplatser utnyttjas.

- Vi ska åstadkomma en bra lösning som är hållbar över tid. Det är möjligt att vi måste skärpa till åtgärdsplanen ytterligare för att få bättre effekt, samtidigt som vi har en ekonomi att ta hänsyn till. Det är en balansgång eftersom vi inte kan avvisa patienter som behöver vård, utan måste ta hand om dem som behöver komma till oss, avslutar Thomas Wallén.

Fakta

Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen genomförde under sommaren och hösten 2010 en nationell granskning av landets samtliga akutsjukhus för att se hur man hanterar överbeläggningar och hur det påverkar patienter och personal.

Vid inspektionerna noterades att det regelbundet förekom överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter och att sjukhuset behöver göra ytterligare insatser för att motverka detta.

SÄS skickade i slutet på mars in en handlingsplan för hur man avsåg att komma till rätta med överbeläggningarna.

Under våren har arbetsmiljöverket genomfört oanmälda arbetsplatsbesök och inspekterat hur väl sjukhuset lever upp till dessa åtagande.

Den underrättelse som sjukhuset har mottagit har man möjlighet att besvara senast den 15 september.



Kontaktperson: Suzanne Guregård , biträdande sjukhusdirektör och tf sjukhusdirektör tfn 033-616 10 00
SÄS pressjour tfn 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF