Södra Älvsborgs Sjukhus har som enda sjukhus i Sverige blivit nominerade till säkerhetspriset Security Awards, som delas ut av tidningen Skydd och säkerhet. Motiveringen understryker bland annat den tekniska satsningen och den systematiska utveckling som resulterat i minskade stölder och ökad trygghet för anställda.
Vinnarna kommer att tillkännages på säkerhetsmässan SKYDD i Stockholm onsdag 15 oktober. Jan-Ola Höglund är lokal- och säkerhetschef på SÄS.
Säkerhetschef Jan-Ola Höglund. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.
Vad tror du har gjort att SÄS har blivit nominerat?
Vi har känt länge att vi ligger i fronten när det gäller säkerhet i regionen, då vi utsetts som bästa förvaltning tre år i rad. Att vi har varit så framgångsrika tror jag beror mycket på att vi har två väktare i tjänst dygnet runt, som man alltid kan ringa om det händer något. Det i sig gör att personalen känner sig trygga och skapar en säkerhetskultur, för om de kan ringa gör de det.
Vi har satsat mycket på ett rapporteringssystem där väktarna informerar oss dygnet runt, så att vi alltid vet vad som händer. Våra säkerhetssystem är också kopplade till en trygghetscentral som även övervakar verksamheter i bland annat Skene och Solhem, och vi har delat med oss av våra tjänster till andra förvaltningar. Det är nog anledningen att vi nominerats för ett landstingspris.
Hur kändes det att bli nominerad?
Först och främst blev vi förvånade, för att vi inte visste vem det var som hade nominerat oss. Men annars är det bara kul, speciellt att vårt arbete har spridit sig utanför regionen. Man känner sig uppskattad. Sedan är det roligt att vi är det enda sjukhuset att bli nominerat, i ett pris på regionnivå.
Vad finns det kvar att utveckla i framtiden?
Enligt mig har vi kommit en bra bit på väg. Det ideala vore att skapa flera trygghetscentraler i regionen och att personalen blir ännu mer säkerhetsmedvetna. Vi skulle också vilja renodla våra system och få dem att interagera med varandra så att man slipper mycket av det administrativa arbetet. Annars är det närmaste att exempelvis få till en ny textilstandard på psykiatrin med brandmotstånd. Men allting utvecklas, så man kan ju aldrig luta sig tillbaka och känna att man är färdig direkt.
Hela motiveringen till nomineringen
”SÄS har under flera år medvetet satsat på och utvecklat det tekniska säkerhetsskyddet och är nu bland de främsta inom svensk sjukvård. Man har på ett engagerat och systematiskt sätt skapat ett helhetsbegrepp, vilket resulterat i minskade stölder och ökad trygghet för de anställda. Genom att även erbjuda extern sjukvårdsverksamhet, har SÄS på ett föredömligt sätt visat att man tar ansvar för helheten inom Västra Götalandsregionens säkerhetsarbete.”