Pressmeddelande
Från SÄS
2013-11-21 13:30


Tillsammans för en nollvision mot trycksår

SÄS och Borås Stad i gemensam satsning för att stoppa trycksåren


Ett handslag mellan den biträdande sjukhusdirektören Suzanne Guregård och stadsdelschefen Rita Johansson blev symbolen och startskottet för en satsning för att stoppa trycksåren på Södra Älvsborgs Sjukhus och i Borås Stad. I en gemensam avsiktsförklaring, i samband med den internationella trycksårsdagen 21 november, tar de avstamp inför arbetet att tillsammans nå en nollvision mot trycksår.

- Trycksår kan utvecklas mycket snabbt, är mycket smärtsamt för den som drabbas och tar ofta lång tid att läka. Vi vet vilka riskfaktorer som finns för att utveckla trycksår. Genom detta samarbete kan vi sätta fokus på de patienter som finns i riskzonen, särskilt i övergången mellan kommun och sjukhus, säger Suzanne Guregård, biträdande sjukhusdirektör på SÄS.

Suzanne Guregård, biträdande sjukhusdirektör, och Rita Johansson, stadsdelschef, skriver på avsiktsförkalingen för en nollvision mot trycksår.
Foto: Charlotte Ohlsson, Borås Stad.
Högupplöst bild på Suzanne Guregård och Rita Johansson.

Trycksår orsakar patienten stort lidande

Trycksår är vanligt inom vården, både på sjukhuset, inom vården i hemmet och på särskilda boenden i kommunen. Omkring 10-15 procent av patienterna på sjukhuset kommer in med trycksår eller får ett trycksår under vårdtiden.  Motsvarande siffra i Borås Stad är runt tre procent. De flesta som drabbas är sköra och multisjuka äldre. Trycksår kan även drabba dem som av olika skäl har nedsatt rörelseförmåga och ligger eller sitter still långa stunder. Ett allvarligt trycksår kan ta flera månader att läka, vilket orsakar stort lidande för patienten och medför stora kostnader för såväl sjukhus som kommun. Forskningsstudier visar att den genomsnittliga vårdtiden förlängs med fyra dygn. Men det är en vårdskada som i de allra flesta fall går att förebygga genom att ha en ständig medvetenhet om vilka patienter som är riskzonen och genom förebyggande insatser.

- Det är viktigt att vi arbetar tillsammans för att förebygga trycksår eftersom de som drabbas ofta får vård både på sjukhuset och i kommunen. Genom att sätta fokus på att öka antalet riskbedömningar får vi bättre kontroll på vilka patienter som löper störst risk att få tryckår och då kan vi sätta in relevanta åtgärder i ett tidigt skede, säger Rita Johansson, stadsdelschef i Borås Stad.

Handlingsplan för det fortsatta arbetet

En arbetsgrupp med representanter från sjukhuset och kommunen kommer nu att ta fram en plan för hur arbetet ska läggas upp och vilka insatser som behövs. Det handlar bland annat om att hitta sätt för att utbyta erfarenheter, att kartlägga var i vårdkedjan trycksåren uppkommer, att utbilda personal kring rutiner för förebyggande insatser och att arbeta med attityder.  I sjukhusets verksamhetsplan finns flera tydliga mål kring att minska förekomsten av trycksår och detta är ytterligare ett steg för att ta ett helhetsgrepp kring frågan, tillsammans med kommunen.

- Det är viktigt med ett tydligt ledarskap och att vi på alla nivåer har en mental bild av att det är möjligt med en nollvision, om vi gör rätt från början. Receptet är ett systematiskt arbete med riskbedömningar och vårdplaner. Det har bland annat varit lyckat på flera håll i USA, säger biträdande sjukhusdirektör Suzanne Guregård.



Kontaktperson: Suzanne Guregård, biträdande sjukhusdirektör SÄS och vice ordförande i styrgrupp närvårdssamverkan Södra Älvsborg, 033-616 10 00
Ulrika Källman, samordnare trycksårsgruppen SÄS, forskare inom trycksårsprevention, 033-616 28 11 Rita Johansson, stadsdelschef Borås Stad och representant för Borås Stad i styrgrupp närvårdssamverkan Södra Älvsborg, 033-35 70 00 Marie Elm, medicinskt ansvarig sjuksköterska Borås Stad, 033-35 84 12


Läs meddelandet som PDF