Pressmeddelande
Från SÄS
2014-03-07 08:00


SÄS och Högskolan i Borås i forskningssamarbete om Smart textiles


SÄS och Högskolan i Borås har nu tagit de första stegen i forskningssamarbetet inom Smart textiles. Målet är att skapa medicinska textila innovationer som bidrar till förbättrad livskvalitet för vård- och omsorgstagare. Satsningen ger en positiv inverkan för hela regionen.

– Det är enorma resurser som kan sparas. Ser man till den internationella potentialen blir det svindlande, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Susanne Nejderås och Thomas Wallén.
Susanne Nejderås och Thomas Wallén. Foto: Högskolan i Borås.
Högupplöst bild.

Textila innovationer som kan förverkligas tack vare fullskalelaboratorier med spetskompetens och nätverk i en öppen kreativ miljö. Det är innovationssatsningen Smart textiles vid Högskolan i Borås.

– Här finns alla förutsättningar. Med samverkan mellan akademi, samhälle och företag kan vi skapa nya produkter som kan förbättra människors vardag och åstadkomma nya arbetstillfällen, säger Susanne Nejderås, verksamhetschef för Smart textiles.

Hoppas på att attrahera kompetens till Borås

Samarbetet mellan sjukhuset och högskolan gör just detta. Förutom att det skapar unika utbildnings- och forskningsmiljöer, syftar det också till att attrahera kompetent personal till Borås och Sjuhärad och inte minst tillföra förbättrad livskvalitet för regionens invånare.

– Om tio år är vårt samarbete med Smart textiles internationellt känt och vår expertis kommer vara eftersökt över hela världen, säger Thomas Wallén.

Han menar att det är unikt med ett så här nära samarbete, där sjukhuset blir en testbädd åt smarta textiler för praktiskt kliniskt bruk i vardagen. Skillnaden är att det inte bara kommer innovationsimpulser från forskarna utan en stark växelverkan mellan sjukhusets behov och den forskning som bedrivs.

– ­Nu är vi inne i ett skede där vi samlar in projektidéer från medarbetare på sjukhuset. Det är minst sagt spännande uppslag till realistiska innovationer och fler kommer det bli, säger Thomas Wallén.

Forskning som ger direkt nytta i sjukvården

Till skillnad från traditionell forskning kommer många projekt att vara kommersialiserbara och till direkt nytta i sjukvården men Thomas Wallén manar till tålamod. Av förklarliga skäl finns det rigorösa regler inom sjukvården så det kommer ta minst fem år innan de första innovationerna är på marknaden. Behovet är stort och kommer bli större. Med en allt äldre befolkning så ökar omsorgsbelastningen på samhället och i framtiden kommer mycket mer av vården ske i hemmet eller i speciella boenden.

– Då gäller det att utbildad personal får göra de mera avancerade uppgifterna, exempelvis kan klädesplagg sköta mätningar och övervaka patientens hälsa på distans.

Betalar sig på sikt

Smarta textilier är ett nytt sätt att närma sig problem i vården. Dagens utveckling handlar ofta om medicinsk forskning men Thomas Wallén tror det kan vara begränsande. Det är bevisat att vårdtiden blir 20 procent kortare om patienten har en naturskön utsikt från sitt fönster. Ett exempel på nytänkande inom det området är vårdbyggnaden Tehuset som är byggt med högklassig specialistvård i kombination med en behaglig och rofylld miljö.

– Det finns en rad hälsoproblem där vi inte får begränsa lösningarna till medicinsk forskning eftersom resultaten då blir begränsade av den forskningens logik. Där har Smart textiles en stor roll att spela. Det är enorma resurser som kan sparas. Ser man till den internationella potentialen blir det svindlande.



Kontaktperson: Thomas Wallén, via SÄS pressjour tfn 033-616 2444
Susanne Nejderås, via Smart Textiles kommunikatör tfn 033-435 4218


Läs meddelandet som PDF